Актуално

На фокус

Прокуратурата настоя за 15 г. затвор за смъртта на Милен Цветков

 Прокуратурата настоя за 15 г. затвор за смъртта на Милен Цветков

06.10.2022

Втори фронт

1393


Подсъдимият за катастрофата, при която преди 2 години и половина загина журналистът Милен Цветков да бъде осъден на 15 години затвор. За това пледира прокуратурата днес пред Софийския апелативен съд, който гледа делото срещу Кристиан Николов на втора инстанция.

В началото на март Софийският градски съд му определи наказание от 9 години затвор, а също и 10 години без шофьорска книжка. Градските съдии приеха, че престъплението на Николов не е умишлено. Прокуратурата обаче го обвини, че е причинил катастрофата в условията на евентуален умисъл, тъй като е шофирал след употреба на наркотици и с много над разрешената скорост. (По същия начин Георги Любенов беше обвинен за катастрофата на Околовръстното в София, отнела живота на френски гражданин).

Извършеното по непредпазливост престъпление, за каквото подсъдимият беше признат за виновен от Софийския градски съд, се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години, докато при евентуален умисъл присъдата може да бъде от 10 до 20 г. Адвокатите на дъщерята на Цветков пледираха за наказание към минимума за умишлено престъпление, т.е. към 10 г.

Първата инстанция прие за доказано, че Николов е употребил наркотични вещества, преди да седне зад волана, както и че е нарушил правилата за движение по пътищата. И пред градския съд прокуратурата пледира за 15-годишна присъда.

Пред апелативния съд защитата на подсъдимия поиска нова експертиза и разпит на свидетели, но магистратите отхвърлиха тези искания. Адвокатите на Николов пледираха за връщане на делото за ново гледане от първата инстанция, или за по-лека присъда.
С това обвинение прокуратурата прави пиар акция, каза пред съда Николов. "Разочарован съм, че частните обвинители (наследниците на Цветков, б.а.) пренебрегват човешкия и морален аспект и решават да подкрепят искането на прокуратурата за изменение на обвинението. Човешкият и морален, защото и моето семейство е съсипано", продължи той. И обяви, че престоят му в ареста от година и половина е имал ефект върху това как вижда света. 

Николов помоли съда да отсъди съобразно закона и съдебната практика, а не според обществения и медиен натиск. "Моля съда да намали наказанието, или да върне делото на първа инстанция. В затвора често съм чувал затворниците да казват: "Всеки носи своя кръст". Аз винаги ще нося моя кръст, независимо от наказанието", беше последната му дума.

Предстои апелативният съд да обяви присъдата си в 30-дневен срок.

   Източник: СЕГА

Свързани статии