Актуално

На фокус

Профeсор Радулов: Борисов е много смешен, съветвам го да се прегледа

Профeсор Радулов: Борисов е много смешен, съветвам го да се прегледа

24.02.2021

Втори Фронт

2835


Виждаме, че и делото на Бобоков върви към същия неуспешен финал, но успешен за него. Аз си мисля за това, че прокуратурата ни дава един много лош пример как тези, които би трябвало да опазват закона, всъщност непрекъснато и последователно изпадат в страшно противоречие със собствените си задължения и го нарушават. Това, което отсъжда съдът е, че арестът и на Милушев, и на Пламен, е противозаконен“. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ експертът и преподавател по национална сигурност в Нов български университет проф. Николай Радулов. Коментарът у е по повод това, че българският съд постанови, че арестът на президентския секретар Пламен Узунов, случил се през миналото лято, е незаконен.

“Всъщност, ние нямаме ли престъпление против националната сигурност, когато тежко въоръжени мъже нахлуват в президентството? Не трябваше ли целият екип от служители на НСО да бъде уволнен?“, запита проф. Радулов, а след това продължи така: “Защото, ако идеята е да пазят президента от хора, които се движат по улицата и не са нормални и без да искат ще влязат във вратата, или от някоя бабичка, която се е объркала къде е влязла и си мисли, че е в ЦУМ, а влиза в президентството, то такава охрана не ни трябва“, категоричен е експертът по национална сигурност.

“Президентът е върховният главнокомандващ. Какво трябва да се напише? Че могат да влизат в неговата институция и да се гаврят с него ли?“, коментира проф. Николай Радулов въпроса за правомощията на НСО.

„Идеята да задържиш президентски съветник е само инструмент за това да унижиш президента. И ние виждаме как това са едни непрекъснати опити. Първо, директивите, които даваше Борисов – беше да го направят смешен (б.р. президента). Но президентът по някакъв естествен мъжествен начин не изглежда смешен, каквито и глупости да се говорят по негов адрес. Докато Борисов изглежда много смешен“, добави той.

“Вие нали сте забелязали, че тези 10 години, когато ни управлява правителството на ГЕРБ, хората първо се задържат и след това се започва събирането на доказателства. Наказателно-процесуалният кодекс е обърнат с хастара навън. Такова нещо няма никъде по света“, коментира още експертът по национална сигурност.

Той обърна внимание и на състава в НСО:

“От една страна има много подготвени момчета, някои от тях са ми били студенти, момчета, които непрекъснато се опитват да се самоусъвършенстват. Там има системи за подготовка и обучение, даже в момента този, който отговоря за подготовката на състава, е докторант в нашия департамент, и те се опитват да прокарат една съвсем модерна и елегантна линия на това, че трябва да се готвят да са готови за всичко, лицето, което пазят, да успеят да го опазят, ако нещо се случи. Тренират, интересуват се от най-новите практики в световната дейност по охрана на особено важни персони. Но има и хора, които по същество ги интересува това, че имат статут, имат оръжие, карат бързи коли. Вие знаете, че отново и отново, и отново има катастрофа след катастрофа след неспазване на различни предимства, които имат другите участници в движението – без пуснати светлини, без причина да се бърза, и това всъщност безкрайно дискредитира тази служба. Тя има дефекти. Самият начин, по който действа и правомощията, които са ѝ дадени, са дефектни – толкова широк кръг от охраняеми. Тя всеки ден работи срещу себе си, тя се самокомпрометира“, заключи за НСО проф. Радулов.

“Аз си мисля, че те (б.р. гардовете от НСО) не контактуват пряко със задкулисието, а дават информация на своите началници, които са свързани със задкулисието. Тук е резонният въпрос да запитаме: кое е това задкулисие? Тъй като, колкото по-нагоре се отива, толкова са по-явни връзките на управляващите с една или друга трибуквена групировка“, допълни той по темата „НСО“.

 Източник: anteni.eu

Свързани статии