Актуално

На фокус

Проф. Янаки Стоилов: Възобновяват се разпитите отпреди 10 години, за да излезе истината

Проф. Янаки Стоилов: Възобновяват се разпитите отпреди 10 години, за да излезе истината

19.06.2021

Втори фронт

5437


Министерството на правосъдието постепенно се изпразни от съдържание. Няма да влизам в задочен спор с Бойко Борисов, за да не излезе, че е предизборно. Няма да коментирам и действията на други министри. Възобновяват се разпитите отпреди 10 години, за да излезе истината. Не работим по списък с определени лица. Аз разпити не мога да водя, нека МВР да отговори на тези въпроси“, каза още Стоилов.

Не съжалявам, че назначих Даниела Митева за директор на Агенцията по вписванията, заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов в студиото „Тази събота и неделя“.

„Сигурно е трудно да се направи този избр. В случая се спрях на това предложение, изборът е мой. Тя беше първата, която работеше по Търговския регистър. Трябваше да бъде човек, който познава от вътре дейността на Агенцията“, допълни той.

Стоилов обясни, че мотивите му за отстраняването на предишния директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, са това, че още при встъпването си в длъжност е поискал отчети от дирекциите на Министерството на правосъдието.

„В резултат на този доклад, където се посочваха редица пропуски и нарушения, взех това решение, съгласувано с министър-председателя, както е по закон“, посочи той.

У нас има корупция не само в стандартния ѝ вид

„Преди няколко години констатирах, че може да имаме корупция не само в стандартния вид, която винаги представлява закононарушение, но когато законите се правят не в обществен интерес, а за да се облагодетелства определени корпоративни частни интереси, тя вече става законна.

Служебният министър на правосъдието даде и конкретен пример за Закона за приватизацията, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, чрез който са били опрощавани задължения за неизпълнени договори за десетки милиони левове.  

„Или пък прехвърлянето на определени дейности от държавата в т. нар. „ин хаус“ изпълнения, като не е лошо държавата и общините да използват собствените предприятия, но те се превръщат в посредник, за да могат после други частни структури да усвояват тези пари“, допълни Стоилов.

Министерството на правосъдието

„До преди няколко десетилетия правосъдието беше едно от министерствата, което имаше най-висок капацитет по отношение на законодателството, докато това министерство постепенно е изпразвано от съдържание, донякъде от това, че съдебната власт се обособи и придоби собствено управление с несполучливото определение правителство на съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет“, каза той.

Според Стоилов като че ли се е бъркало независимостта на съдебната власт, която е безспорно необходима, с откъсването на тези дейности, които имат много по-широко съдържание и прехвърлянето им в редица други структури.

Бият Паниковски!

„Спомняме си само преди няколко месеца как една „джипка“ обикаляше цялата страна в дните преди изборите и сега не виждам това да се прави от служебното правителство, така че тук възгласите „Бият Паниковски!“ няма да минат“, заяви служебният правосъден министър.

Според него в предстоящия доклад на ЕК за върховенството на правото отново ще бъде отправена оценка към България, че няма особени резултати в противодействието на корупцията по високите етажи с завършили съдебни актове и реални резултати.

Оставките във Висшия съдебен съвет

„Уважавам хората, които могат да поемат отговорност, въпреки че тя не е само на тези двама души, защото този проект започва по несправедлив начин още в края на мандата на бившия ВСС. Мисля, че те самите в някаква степен са разочаровани, защото, като че ли чувството за самодостатъчност на съдебната власт е подвеждащо“, заяви той по повод оставките на двама от членовете на Съдийската колегия на ВВС Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев заради проекта за реформа на съдебната карта на България.  

По думите му правосъдието и съдебната система са твърде важни, за да бъдат оставени само на магистратите, още по-малко на органите, които управляват съдебната власт.

„Най-важното е гражданите, които търсят достъпност и справедливост, да получават резултат“, допълни Стоилов.

    Източник: ГЛАСОВЕ

Свързани статии