Проф. Витанов: Вече не се возим на ферари към пика на COVID, направо летим към него със самолет

Проф. Витанов: Вече не се возим на ферари към пика на COVID, направо летим към него със самолет

01.09.2021

Втори фронт

779


Преди очаквахме пикът да бъде в средата на септември. В момента обаче хората със симптоми не се регистрират и не си стоят у дома. Затова може да се получи вторичен пик, който да е по-сериозен. Има вариант и двата пика да се слеят в един по-голям”, заяви Витанов. Ясно е, че вече не се возим на червено ферари към пика, а направо със самолет летим нагоре към него. Това коментира пред Нова телевизия математикът проф. Николай Витанов. Той прогнозира висока заболеваемост и смъртност през септември.

„Смъртните случаи могат да стигнат до 60-70 на ден за следващата седмица. Очакваме до 2300-2400 заболели на ден“, допълни професорът. Според него вероятно няма да достигнем 40-45 % положителни проби на ден, тъй като капацитетът на лабораториите в момента е по-голям.

„Делта вариантът удря всичко наред, даже и бебета. Този щам издържа и на високи температури, защото тръгна от Индия, където е горещо“, коментира още проф. Николай Витанов.

„Неблагоприятният сценарий на пандемията се реализира. Забелязахме нещо много интересно. София-град, който трябва да е най-тежко засегнат, изведнъж започна да излиза от „червената зона” и да се връща в „жълтата” през лятото. Това означава, че има случаи, които се губят, защото болните не се регистрират. Хората не търсят медицинска помощ и се опитват да се лекуват сами вкъщи”, каза той.

„В момента Северозападна България все още не е толкова сериозно засегната. След седмица обаче нещата ще се променят“, обясни проф. Витанов и обяви, че 10 души заразяват повече от 13.

Областите със слабо дифузно разпространение в момента са Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Разград, Хасково, Търговище и Ямбол.

  Източник: frognews

Свързани статии