Актуално

На фокус

Проф. Витанов: Идването на ваксините ще промени играта изцяло

Проф. Витанов: Идването на ваксините ще промени играта изцяло

17.12.2020

24 часа

251


Обсадили сме вируса с предприетите мерки. Може би след 7-8 месеца вече няма да говорим за този проблем, каза Николай Витанов. Нашата задача е да правим анализи и прогнози как числата на заразените и излекуваните от COVID-19 ще се развиват във времето, заяви проф. Николай Витанов в предаването „Лице в лице“ по btv.

Кoгато тези, които не спазват мерките, стават много, започва силно разпространение на вируса. Още известно време ще сме в етапа на големия брой заразени. Идва обаче и етапът на ваксините, каза математикът на Щаба.

Той посочи, че с помощта на ваксините може да се постигне имунитет, като броят на новите случаи ще стане толкова малък, че няма да представлява проблем нито за медицината, нито за икономиката.

Ако 30-35 процента се вaксинират, ще започне да се усеща ефектът, каза Витанов.

Той подчерта, че ваксините са добри и добави, че би се ваксинирал.

Важно е броят на случаите да намалява с около 1000 на ден. По този начин здравната система ще започне да се разтоварва, заяви Витанов.

Може би хроничните заболявания на българите са такива, че този вирус ги атакува силно, посочи математикът.

Нека да не се заблуждаваме – такива пандемии ще има и в бъдеще, изтъкна Витанов.

Математикът коментира и решението на властите за затварянето на училищата и детските градини.

Изчисленията показват, че училищата бяха затворени не толкова от необходимост, колкото заради натиск от определени среди. Затова намирам за добро решението детските градини и училищата за децата до 4-и клас да бъдат отворени от 4 януари, заяви Витанов.

На всеки един регистриран случай има 3 нерегистрирани. Когато ходим по улиците, 1 на 20 е срещнал вируса и има опасност да заразява, каза математикът.

Нека и когато сме на открито, да си носим маската, призова Витанов.

Има оптимистична теория за развитието на пандемията. Обсадили сме вируса с тези мерки. Идването на ваксините ще промени играта изцяло. Може би след 7-8 месеца вече няма да говорим за този проблем, каза той.

С ваксината до края на 2021 г. ще сме се справили с COVID-19, добави Витанов.

В момента болниците са пълни. Стойте вкъщи – яжте, пийте и се пазете, призова проф. Витанов българските граждани във връзка с предстоящите празници. 

Източник: 24 часа

Свързани статии