Актуално

На фокус

Проф. Угур Шакин, създател на анти Ковид ваксината: Досега са имунизирани около 1 млн. души по света

Проф. Угур Шакин, създател на анти Ковид ваксината: Досега са имунизирани около 1 млн. души по света

26.12.2020

epicenter.bg

5241


Вирусът няма да изчезне, затова в бъдеще може да станем свидетели на малки вълни, но съм убеден, че с висок брой на ваксинираните няма да стигаме до нов лок даун, прогнозира той.

"Досега, извън клиничните изследвания са ваксинирани около 1 милион души. Важно е ваксинираните да останат под наблюдение минимум 30- минути преди да се приберат в къщи, защото понякога се появяват алергични реакции."

Това заяви по БТВ проф. Угур Шахин, създателят на ваксината срещу коронавирус и изпълнителен директор на германската компания "Бионтех".

По думите му, основните странични е ефекти продължават два до три дни, но без да са съществени за здравето на ваксинираните.

"Става дума за главоболие, зачервяване, болки в мускулите, което показва, че имаме имунен отговор", обясни той.

Шахин заяви амбиция за производството на 1 милиард и 300 хиляди ваксини през 2021 година.

"Работим върху ваксина, която да се транспортира при минус 20 градуса, да може да издържа при обикновен хладилник и да може да се транспортира без толкова специални условия", каза още проф. Шахин.

Той изрази надежда, че идеалният случай е да се ваксинира 70-80% от населението.

"През първите месеци на 2021 година трябва да направим всичко да минем през тежките зимни месеци и да влезем в пролетта, когато броят на заразените намалява. Вирусът няма да изчезне, затова в бъдеще може да станем свидетели на малки вълни, но съм убеден, че с висок брой на ваксинираните няма да стигаме до нов лок даун", прогнозира той.

Свързани статии

Левицата