Актуално

На фокус

Проф. Топалов: Категорични сме към Скопие - или спазват договора, или няма първа крачка!

Проф. Топалов: Категорични сме към Скопие - или спазват договора, или няма първа крачка!

10.12.2020

Втори Фронт

182


“Българската държава е категорична - или изпълнявате договора, или няма да ви позволим да направите и първата крачка”. Това коментира пред БНТ проф. Кирил Топалов, преподавател в СУ и член на съвместната историческа комисия за отношенията на България със Северна Македония.

"Нашата позиция е изказвана многократно - с този тон на отношение към България, с непромяната на повече от 70 години враждебно и то агресивно враждебно отношение, как бихме могли ние да се съгласим? Това е нашият най-близък съсед, роднина при това, през цялото време сме им помагали абсолютно с всичко - и как ни отвръщат те?", попита риторично той.

Относно критиките от Брюксел към неодобряването на начало на преговори за приемане на Северна Македония в ЕС, проф. Топалов коментира - Европа си има толкова тежки проблеми - да вземем Унгария и Полша, ами COVID? България започна този процес по присъединяване на

Западните Балкани и как ни се отвръща - готови, неготови, приемайте ни, допълни професорът.

Според него Северна Македония не е мръднала крачка напред. В нея действали механизмите на Титова комунистическа Югославия. "Европа такава държава ли иска? Отделно, че е тотално враждебно настроена срещу свой съсед", категоричен е проф. Топалов.

Свързани статии