Актуално

На фокус

Проф. Топалов: Докато в РСМ “доказват”, че Кирил и Методий са македонци, а не българи, нищо добро не можем да очакваме

Проф. Топалов: Докато в РСМ “доказват”, че Кирил и Методий са македонци, а не българи, нищо добро не можем да очакваме

24.05.2022

Втори фронт

305


Докато управляващите в Република Северна Македония (РСМ) и техният управляващ научен синклит имат амбициите и “доказват”, че Кирил и Методий са македонци, а не българи, че са създали македонската азбука, а не българската, че те са я дали на “булгарите”, сърбите, руснаците и всички останали, нищо добро не можем да очакваме от тяхна страна. Това заяви в празничното предаване “Денят започва” на БНТ историкът и дипломат проф. Кирил Топалов.

Според него България трябва да последва гръцкия пример в преговорите за еврочленството на Северна Македония. "Гърция не се занимаваше с тях - тя им постави условията и ги остави да мислят. Ние правим грешка, като ежедневно, ежечасно говорим с тях, със света, с Европа, със себе си, с нашето общество да ги пуснем ли, да не ги ли пуснем, кой е виновен, кой как ни натиска и т.н. Според мен тази тактика не е много правилна", коментира проф. Топалов.

За него правилният подход е на политическа основа да се изясни “какво мисли Република Северна Македония по този и този въпрос и когато се окаже, че те наистина мислят европейски, добросъседски, тогава да им се даде път”.

Мисля, че ние трябва да им поставим условията и да ги чакаме да ги приемат или не, обобщи историкът.

   Източник: БНТ

Свързани статии