Актуално

На фокус

Проф. Сотир Марчев: Проверете си нивата на холестерол след празниците

Проф. Сотир Марчев: Проверете си нивата на холестерол след празниците

07.01.2023

Втори фронт

554


Всеки човек трябва да провери нивата на холестерол в кръвта си след празниците. Това посъветва българите кардиологът проф. Сотир Марчев в предаването „Тази събота“.

„Всеки един здравноосигурен български гражданин има право на профилактичен преглед поне един път в годината. Личният лекар има право, в зависимост от възрастта на човека, през определен период от време да му пуска лабораторни изследвания, включително и за холестерол. Ето защо е добре да се обърнем към личния си лекар“, обясни той.

Според него най-честата грешка, която се прави, е при назначена пълна кръвна картина хората смятат, че се правят всички изследвания. Това изследване обаче касае само изследване на кръвните клетки, нищо повече. В това изследване не са включени кръвната захар и холестерола, защото това е биохимия, която се пуска допълнително.

„Холестеролът е важен, защото той се разгражда и от него се правят мъжките и женските полови хормони, а в надбъбречните жлези – кортикостероидите. Когато се печем на слънце от него организмът ни витамин D. Изолацията на нервните клетки също идва от холестерола – 20% от мозъка ни всъщност е холестерол. Това означава, че той е изключително важен“, каза още професорът.

    Източник: БТВ

Свързани статии