Актуално

На фокус

Проф. Сергей Игнатов: Връзката учител - ученик е прекъсната, защото тя не е само вербална

Проф. Сергей Игнатов: Връзката учител - ученик е прекъсната, защото тя не е само вербална

21.03.2021

Втори Фронт

2246


"В пандемията връзката учител - ученик е прекъсната, защото тя не е само вербална. Ще има проблем не толкова със знанията, но със социализацията, която е част от образователния процес". Това каза пред БНР проф. Сергей Игнатов, ректор на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс, преподавател в НБУ и бивш министър на образованието.

"Нашата система е претоварена. Не може всяко ново нещо, което се появява като знание, да се преподава на децата и да се разширява, разширява. Ето, сега е добро време за редуциране на някои неща", коментира той.

По думите на проф. Игнатов в дигиталния век, в който живеем, най-важното нещо е емоционалната интелигентност:

"Това, което трябва да правят училището и образователната среда, е да поддържат в тези човешки същества усещането, че са човешки същества. Информацията е навсякъде и знанията се добиват по един или друг начин. Нищо лошо няма да бъде да се съкрати броят на някои теми. Трябва да се направи някакво пресяване".

Според него дигиталното обучение е и възможност:

"Може да бъде концентриран ресурс, за да се осъществи дигитално образование в средните училища и в университетите, но какво става с българските училища в чужбина?".  
Интервюто на Диана Янкулова с проф. Сергей Игнатов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Свързани статии