Актуално

На фокус

Проф. Радостина Александрова: По-рядко се среща загубата на вкус и мирис при Делта-варианта

Проф. Радостина Александрова: По-рядко се среща загубата на вкус и мирис при Делта-варианта

09.08.2021

Втори фронт

821


По-рядко се среща симптоматиката със загубата на вкус и мирис при Делта-варианта. Това заяви в ”Денят започва” вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.
По думите ѝ това, че във Великобритания с коронавирус се заразяват по-млади хора, се дължи на факта, че останалите са ваксинирани.

Според нея два са основните начини за борба с коронавируса - физическите мерки и ваксините, а при първи симптоми на кашлица и температура най-разумно е да потърсим лекарска помощ.

"Когато хората не се чувстват добре, трябва да ограничат контактите си - кашлица и температура, когато започнат болки в гърлото, трябва да светне червената лампичка. Стана ясно, че коронавирусът не се страхува нито от топло, нито от студено време. Делта-вариантът се разпространява 2 пъти по-бързо", каза проф. Радостина Александрова.

Тя уточни, че маските и физическата дистанция трябва да продължат да се спазват и призова да се ваксинираме.

"Ваксините са висока защита - понижават вероятността за сериозно протичане на болестта и смърт. Преболедувалите също е необходимо да си поставят ваксина. С третата доза целта е да се актуализира имунната памет, за да организмът да реагира адекватно при следваща среща с вируса", каза още проф. Радостина Александрова.

   Източник: frognews

Свързани статии