Актуално

На фокус

Проф. Рачев: Очаква ни сняг до дни

Проф. Рачев: Очаква ни сняг до дни

09.12.2022

Втори фронт

179


Очакваме сняг в понеделник срещу вторник. Това коментира климатологът проф. Георги Рачев.

Той обясни, че в момента атмосферното налягане над Азорските острови е ниско, което може да промени движението на циклон, който ще се придвижи през Пиренейския полуостров, през Апенинския и да влезе в Германия и Полша.

„Ако циклонът мине западно от България, времето у нас ще остане топло с много валежи от дъжд. А ако студен въздух от север влезе в тила на циклона, големите валежи в неделя могат да станат смесени или да преминат в сняг. Това е „ако, ако, ако“. Прогнозите се разнопосочни като разрошена коса, дават възможност за всякакви варианти“, добави той.

В Европа предстои застудяване, което ще влезе и у нас. Зимата в Централа Европа е налице, категоричен е климатологът.

„В София в събота и неделя ще има вятър и валежи. В понеделник ще има захлаждане. В понеделник, вторник и сряда ще има значително по-ниски температури, но те остават нормални за средата на месец декември“, уточни пред БТВ проф. Георги Рачев.

Според него има голяма вероятност да се стигне до затопляне в средата на декември, а към празниците отново ще има застудяване.

В събота и в неделя в Пловдив отново ще бъде топло, като има възможност за повече валежи. В Боровец температурите ще бъдат положителни в събота и неделя с валежи, а от понеделник се очаква сняг.

Нищо чудно в Югоизточна България да имаме валежи от дъжд до следващия четвъртък, допълни проф. Рачев.

   Източник: glasnews

Свързани статии