Актуално

На фокус

Проф. Пламен Павлов: Апелирам за отрезвяване в Република Северна Македония, изумен съм от безцеремонно отношение на митническите и гранични власти към Виктор Стоянов

Проф. Пламен Павлов: Апелирам за отрезвяване в Република Северна Македония, изумен съм от безцеремонно отношение на митническите и гранични власти към Виктор Стоянов

28.03.2021

Втори Фронт

617


София. Апелирам за отрезвяване в Република Северна Македония, изумен съм от безцеремонно отношение на митническите и гранични власти към Виктор Стоянов. Това каза за Агенция „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов по повод спряното дарение на български книги „Български народни песни“ на братя Миладинови в Република Северна Македония за Българския културно-информационен център в Скопие.
„Само по себе си решението е абсурдно, защото Виктор Стоянов е млад човек, който напълно доброволно, без да е свързан с политически партии, започна благотворителна кампания във „Фейсбук“ – „Дари българска книга“. Към тази кампания се присъединиха много млади хора от България и от Република Северна Македония. В Република Северна Македония, където изобилства със сръбски, черногорски, донякъде хърватски, босненски вестници, книги и какво ли не, има интерес към български книги. Между България и Република Северна Македония има обмен на книги вече близо 30 години“, коментира проф. Павлов. По думите му да бъде върнат човек, който изпитва най-приятелски чувства към хората от Република Северна Македония е скандално.

„Бях изумен от това враждебно, даже бих казал безцеремонно отношение на тамошните митнически и гранични власти към един човек с най-добри намерения. Не може да не се отбележи с огромно съжаление, че се прави цензура на братя Миладинови. Посочили са някакъв закон от времето на Титова Югославия, по който се оказва, че в демократичната държава Република Северна Македония, която има претенции да е в ЕС, която е в НАТО, не без помощта и на България, която първа беше призната от България, която обвинява България в някакви пристрастия, има цензура, не се допускат книги, защото ще навредят на официалната лъжа, превърната в държавна политика. Кой е обект на цензура? Братя Миладинови, в които там се кълнат и ги изкарват първи македонци. Защо има цензура? Защото тяхната книга се казва „Български народни песни“. Искам да припомня контактите им с българската интелигенция. В крайна сметка Република Северна Македония е решила да забрани на братя Миладинови, повече от 100 години след тяхната мъченическа смърт, да бъдат такива каквито са – българи“, заяви проф. Пламен Павлов и допълни, че очаква енергични действия от българска страна. „Вярно, външният министър Екатерина Захариева е предприела някакви стъпки, отишъл е български консул на гранични пункт. В крайна сметка какъв е резултатът? Виктор Стоянов се е върнал обратно в София“, посочи той.

„Тези книги не са за търговия, не са някаква опасна литература. Става дума за братя Миладинови. Става дума за фолклора на хората от Република Северна Македония, който се нарича „Български народни песни“. Така са го нарекли хората, които са го събирали. За какви исторически претенции може да става дума, след като истината е ясна. Апелирам за отрезвяване в Република Северна Македония, за прекратяване на езика на омразата и на такива брутални и с нищо непредизвикани действия към хора, които имат най-добри чувства към нашите братя в Република Северна Македония“, каза още проф. Пламен Павлов.

Източник: Агенция “Фокус”

Свързани статии

Левицата