Актуално

На фокус

Проф. Петров: Ивермектинът играе ролята на жива ваксина срещу COVID-19

Проф. Петров: Ивермектинът играе ролята на жива ваксина срещу COVID-19

24.12.2020

Втори Фронт

13387


Mедикамент "Ивермектин" блокира размножаването на коронавируса и играе ролята на жива ваксина за човек, който го приема във всички стадии на заболяването. Tова заяви е ефир на Нова телевизия проф. Иво Петров.

"Медикаментът се прилага и преди самото заболяване, и в началните, и в средните, и в късните стадии, тоест във всички фази на заболяването. Но най-силен е ефектът на Ивермектина в началото, в първите няколко дни, докато трае репликацията на вируса в клетките (докато вирусът се размножава).

На практика този медикамент блокира репликацията на вируса, тъй като пречи на проникването на вируса в клетката. Прави го по неспецифичен начин: лекарството блокира един ензим – импортин алфа бета, който клетките използват, за да вкарат вируса в себе си. Впрочем чрез обмяна на генетична информация от вируси се е движела еволюцията на човека. Клетките сами вкарват в себе си „Троянския кон“", допълни професорътг.

"Благодарение на блокирането на импортин алфа бета-ензима вирусът не може да проникне в нашите клетки и да се размножава.

Той циркулира още известно време в кръвта, като по този начин играе роля на жива ваксина. Ето така се спира репликациата на вируса и отключването на другите механизми на инфекцията – възпалителния механизъм и тромбогенния механизъм. Понеже Ивермектинът няма отношение към лечението на възпалението и на тробогенезата, той е най-ефикасен, когато се прилага в началото на инфекцията. Преди вирусът да е отключил бурната каскада от реакции, които в по-голямата си част не могат да бъдат лекувани", коментира още той в интервю за БЛИЦ.

Проф. Иво Петров  каза, че от досега проведените двадесетина проучвания на действието на Ивермектина при COVID-19 категорично е доказан ефектът му. Резултатите са публикувани и са всеизвестни. Той очаква в близките дни да излязат и резултатите от българското проучване.

"Факт е, че Ивермектинът е регистриран и се използва в много страни по света – Израел, САЩ, Аржентина, Бразилия, Индия, Перу, Колумбия, общо са над 30 страни. А състрадателният модел на употреба, който се използва в България, най-вероятно се прилага в повечето страни по света. В крайна сметка това е известен медикамент, който получава нова индикация – лечение на COVID-19.", каза професорът. По думите му преимуществото на такива добре известни медикаменти е техният изключително добър профил на безопасност. "На такива медикаменти, които са ефикасни при сходни заболявания, се възлагат най-големи надежди за лечение на тази инфекция, тъй като специфични лекарства за лечение на COVID-19 няма и най-вероятно няма и да има скоро", категоричен е проф. Иво Петров.

 


 

Свързани статии