Актуално

На фокус

Проф. Николай Овчаров проучва замък на латински император край Кърджали

Проф. Николай Овчаров проучва замък на латински император край Кърджали

16.05.2021

Втори Фронт

820


Проф. Николай Овчаров стартира разкопки на средновековната крепост Вишеград край Кърджали, която е била резиденция на втория император на Латинската империя Анри Фландърски. Проучването ще продължи 2 месеца и в него ще участват над 30 души. Според хрониста на латинците Жофроа дьо Вилардуен край Вишеград през 1206 година рицарите научават за смъртта на своя император Балдуин Фландърски, който година по-рано е пленен от Калоян при битката край Одрин. Свикан е баронски съвет, на който за император е избран братът на Балдуин - Анри Фландърски. Коронацията е извършена няколко месеца по-късно в Констатнтинопол.

Вишеград е една от добре запазените крепости в Източните Родопи. Стените на средновековния замък се издигат до 8-10 метра височина.

"Във вътрешността се долавя класическото за един средновековен замък разпределение с висока няколко етажа сграда. Там са се намирали покоите на господаря, залата за пирове и малък молитвен параклис", разказа проф. Николай Овчаров. Той допълни, че в крепостта е намерено забрало от рицарски шлем, датиран от XIII век. Според проф. Овчаров Вишеград може да се превърне в една от атракциите на Кърджали, защото се намира само на няколко километра от центъра на града.

След приключване на разкопките на Вишеград екипът на проф. Овчаров ще продължи работа на Перперикон. Проучванията там ще продължат 3 месеца и се очаква да бъде окончателно разкрита намерената през миналата година пищна резиденция на епископите на Родопите от VI век.

Източник: Евроком

Свързани статии