Актуално

На фокус

Проф. Момеков: Ваксините са коледен подарък за развитите нации

Проф. Момеков: Ваксините са коледен подарък за развитите нации

30.12.2020

Гласове

534


Всички развити нации трябва да приемат ваксините като коледен подарък. Трябва да се чувстваме привилегировани, че получаваме ваксина. Тя трябва да запознае имунната ни система с вируса и да засили имунния отговор.
Това заяви пред Българската национална телевизия проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Той заяви, че у нас за трите дни от началото на имунизационния процес ваксина са получили над 3700 души.

Относно хората, които се отнасят скептично към възможностите на ваксината, проф. Георги Момеков от Българското дружество по фармация коментира, че имунизациите показват ефективност, която не е сравнима с нищо друго досега.

"Всичките ваксини са регистрирани по едни особени процедури, което означава, че те ще продължават да се изследват, но има много други ваксини, които стигат до пазара след проучвания, правени с 5000-6000 души. Това са ваксини, които идват на пазара след фаза 3 с над 40 000 души”, обясни проф. Момеков.

По думите му носенето на предпазни маски ис пазването на дистанция ще останат с нас много дълго време.

"Не трябва да мислим за бързо снемане на мерките срещу вируса. В разгара на пандемията, всяко мнение за мерките е субективно", завърши експертът.  

Свързани статии