Актуално

На фокус

Проф. Мартинова: Хората с кръвна група “0“ с отрицателен резус фактор са с най-нисък риск от Covid

Проф. Мартинова: Хората с кръвна група “0“ с отрицателен резус фактор са с най-нисък риск от Covid

14.04.2021

Втори фронт

1239


“Още в началото на миналата година се появиха много съобщения за връзката на носителството на определени кръвни групи със заболяемостта от Covid-19. Резултатите са еднопосочни – лицата с кръвна група “0“ са по-защитени от заболявания от Covid-19, докато носителите на кръвна група “А“ и в по-малка степен на “АБ“, са по-предразположени към заболяването". Това обясни пред БНР проф. д-р Фани Мартинова, специалист по трансфузионна хематология и клинична имунология.

“Това не се дължи само на популационногенетичните проучвания – определянето на брой индивиди, притежаващи една или друга кръвна група. Това се дължи на определена структура на кръвна група “А“. Която единствена от останалите кръвни групи притежава една захар, т.нар. "ацетил галактозамин" на клетките на хората от кръвна група “А“. Тази захар липсва в клетките на кръвна група “0“ и авторите считат, че тази структурна разлика е в основата на това предразположение. Направени са десетки хиляди изследвания, може да се каже, че резултатите са достоверни. Но това говори само за едно генетично предразположение, а не за задължителност на заболяването или задължителност на предпазването от заболяването", обясни проф. Мартинова.

"Тази година се появиха проучвания, особено в Канада, проучени са над 220 хил. души. Заедно с кръвните групи от “АБ-0“ системата и на резус фактора. Беше установено, че индивидите, които са с отрицателен резус фактор, имат по-нисък риск от заболявания, също така по-нисък риск за тежък коронавирус или от смърт. Въз основа на тези констатации авторите стигат до заключението, че с кръвта от тип “0“ с отрицателен резус фактор са индивидите с най-нисък риск от Covid-19 и тежко протичане.”

Относно риск от тромбози при ваксиниране проф. Фани Мартинова обюсни, че връзката между имунитета, кръвосъсирването и възпалението е малко известна. "За съжаление, Covid-19 се оказа един идеален пример за тази връзка. Това е изключително сложно заболяване. Комплексна е причината, не само вирусният причинител, но също така пътят на този вирус, обикновено е свързан с дихателната система, с това, че предизвиква възпаление в лигавицата на дихателните пътища. Също така и на храносмилателната система. По този начин предизвиква възпаление, а то от своя страна предизвиква активиране на коагулацията на кръвосъсирването", обясни тя.

"В този процес са включени всички кръвни клетки, не само тромбоцитите. В първия етап са включени и левкоцитите, в частност лимфоцитите като основните клетки на имунитета. Те се активират, активират се и тромбоцитите също от възпалението и по този начин се образуват левкоцитно-тромбоцитните агрегати, които са в основата на тромбите.

Тромбозите са по-различни, защото в този случай имаме съчетание на тромбоза с тромбоцитопения. Това са два различни процеса. Понижените тромбоцити, тромбоцитопенията, предизвиква кървене, а тромбозата всъщност спира кървенето. Тук е известно това, че всъщност болестта, а и ваксините в частност, специално на “Астра Зенека“, предизвикват тази склонност към тромбози", обясни проф. Мартинова.

Относно спирането на “Астра Зенека“ в някои държави тя коментира, че "фактът, че в много страни се спряха, е важен, за да се обърне внимание на т.нар. "вектор". Това са векторни ваксини от шимпанзе, реши се, че това е в основата на тези тромбози. Това е един от хипопетичните механизми.“

“Решение има и медицината не е с вързани ръце. Просто подходът трябва да бъде определен. В това да има една профилактика на тези състояния, които хората притежават, като склонност към кръвосъсирване", каза още проф. Фани Мартинова пред БНР.

  Източник: ГЛАСОВЕ

 

Свързани статии