Актуално

На фокус

Проф. Мария Николова: Антителата може да не ни помогнат срещу румънския вариант на COVID-19

Проф. Мария Николова: Антителата може да не ни помогнат срещу румънския вариант на COVID-19

10.04.2021

Втори фронт

1018


“При нашумялата наскоро румънска мутация става въпрос за замяна само на една аминокиселина в най-чувствителната част на вируса. Това води до промяна на силите на взаимодействие. Тоест, вирусът се свързва по-здраво с клетките. Това донякъде пречи на протективните антитела, които сме образували срещу стария вариант”, заяви професор Мария Николова от Националния център по заразни и паразитни болести.
Николова поясни и кои варианти на COVID-19 са разпространени у нас. „През първата седмица на април в Националния център по заразни и паразитни болести бяха изследвани 365 клинични материала от цялата страна. При почти`100 % от пробите е установен британският вариант на вируса. Засега нямаме нито бразилската, нито южноафриканската мутация”, каза още Николова пред Нова телевизия.

„До момента знаем, че актуалните ваксини действително са по-ниско ефективни срещу южноафриканския и бразилския вариант. Смятам обаче, че нивото на защита, което ще се постигне с настоящите препарати, ще бъде достатъчно, за да се избегнат усложнения от вируса”, каза още професорът. По думите й една доза не е достатъчна.

Източник:  frognews

Свързани статии