Актуално

На фокус

Проф. Кожухарова: Този вирус няма да изчезне. Ваксинирането е единствената мярка

Проф. Кожухарова: Този вирус няма да изчезне. Ваксинирането е единствената мярка

10.03.2021

Втори Фронт

5782


„Намираме се в процес на нарастване, което е типично за всяка епидемична или пандемична вълна, която има цикли... Решения от вида затваряме това, отваряме онова създават чувството за хаос, за импулсивни решения, които не са базирани на обективни факти. От страни изглежда като - правим нещо, за да не изглежда, че не правим нищо“.

Това каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Според нея няма да има изгонване на вируса изобщо: 
„След една година опит виждаме, че вирусът следва епидемиологичната логика на вирусите, които причиняват остро респираторно заболяване, но никога не изчезват. Броят на заболелите в определен момент става много по-малък. Да изчезне вирусът, е непостижима идея и тя не трябва да продължава да се популяризира. Когато сме в развитието на следващата пандемична вълна, трябва да се вземат предпазни мерки, с уговорката, че не могат да са ефективни, колкото ни се иска. При този тип инфекции единствената ефективна мярка е ваксинирането“.

В предаването „Нещо повече“ проф. Кожухарова допълни: 
„Страхът не трябва да продължава да се раздухва... Няма данни засега в България за по-бързото разпространяване на заболяването в сравнение с предходната вълна“.

Епидемиологът припомни, че е препоръчително възрастните и хората с хронични заболявания да избягват посещаването на публични места със струпване на много хора.

Първата мярка, която вероятно ще бъде взета за затягане, ще бъде децата да не ходят на детска градина или училище. Това не е показало ефективност до момента“.

 Източник: БНР

Свързани статии