Актуално

На фокус

Проф. Кожухарова.: Няма основания за повторно раздухване на паника сред хората

Проф. Кожухарова.: Няма основания за повторно раздухване на паника сред хората

11.02.2021

Glasove

621


Няма никакви основания за повторно раздухване на паника сред хората. Към момента няма информация от болниците в България, пък и в другите страни, че вирусът става по-опасен. Трябва по-умерено да се говори и тогава хората повече ще ни вярват. Думата ”спазване”, ”дисциплина” вече ми идва прекалено много.

Това коментира по БНТ епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

"Неразумно е да се плаши обществото като цяло. Общо взето по време на епидемия от дихателна инфекция е важно да концентрираме нашите обръщения към хората, които са изложени на висок риск от тежко заболяване и от смърт", смята здравният експерт, според когото пандемията следва своя естествен ход.

В България е предостатъчно това, което се прави по отношение на мерките срещу коронавирус. Светът се държи неадекватно от епидемиологична гледна точка, коментира още тя.

"Фактът, че пандемията продължава да се разпространява, че приключи трета вълна в Испания, а в други страни предстои, показва, че мерките могат да бъдат частично ефективни и те са полезни по отношение на рисковите хора. По отношение на цялото общество полза няма", каза проф. Кожухарова.

Към момента няма точни научни данни, че новите щамове на коронавирус се разпространяват по-лесно, добави епидемиологът.

Свързани статии