Актуално

На фокус

Проф. Костов: Ако не вземем мерки, тази вълна ще се задържи по-дълго

Проф. Костов: Ако не вземем мерки, тази вълна ще се задържи по-дълго

09.03.2021

Втори Фронт

3548


„Всички параметри растат и ако не се вземат мерки, не виждам тенденция да стигнем до по-добър изход“, заяви пулмологът проф. Коста Костов. „В близкия месец виждам числата в неприятен аспект. Ако не вземем мерки, тази вълна би могла да се задържи по-дълго време“, каза той в предаването „12+3“ на БНР. 

Проф. Костов допълни, че няма научни данни, които да доказват симпатия на британския вариант на вируса към по-младите хора. „Това е логиката на епидемичния процес, защото младите са по-активната част от популацията“, обясни пулмологът.

„Ще се направи всичко възможно здравната система да поеме удара. Колкото по-голям е натискът върху здравната система, толкова повече хора ще останат извън, и то хора, при които болестта протича тежко. Вероятно другата седмица болницата, в която работя, ще се запълни напълно. Това ще се случи и с другите болници. По-тежките случаи, които се очакват да постъпят в болниците, няма да могат да постъпят в тях. Новият вариант е по-инфекциозен и по-патогенен“, предупреди той.

Проф. Костов поясни, че вирусът продължава да изненадва с нюансите в клиничното си протичане:  

„Не съм виждал досега вирусна инфекция с такова драматично протичане и с толкова симетрично дифузно протичане. Това е болест със собствена картина, със собствена клинична и образна характеристика, със сериозно засягане на белия дроб, на съдовете... Това е вирус, който атакува целия ни организъм. Този вирус е изключително талантлив артист“. 

 Източник: Гласове

Свързани статии