Проф. Кантарджиев: При новия британски щам 10 души могат да заразят други 29

Проф. Кантарджиев: При новия британски щам 10 души могат да заразят други 29

20.01.2021

Втори Фронт

2612


„Новата британска генетична линия е в резултат на настъпили 24 мутации в един регион от РНК-то на вируса. Лошото е, че щамът е по-лесно разпространим. Сега в нашата страна 10 души заразяват четирима-петима, докато през ноември 10 души заразяваха по петнайсет души. Капацитетът на новата британска линия се увеличава и 10 души заразяват 29 души... Започват да боледуват по-младите хора... Но, носиш ли маска, ще се заразиш с по-малко количество вирус или изобщо няма да се заразиш".  Така коментира новия щам на Covid 19  проф. Тодор Кантарджиев пред БНР.

Той e категоричен,  че новият щам на коронавируса се унищожава от ваксината. Проф. Кантарджиев изрази и своето притеснение, че при евентуално отваряне на ресторатите е възможно кривата на заболяване отново да се вдигне в страната.

" Мерките трябва да се разхлабват постепенно, като най-важните стратегически направления трябва да се пазят - образование, здравеопазване, работеща икономика. Веселието и почивките са важни, но там мерките трябва да се разхлабват постепенно мерките, за да не допуснем увеличаване на бройката на болните и оттам на смъртните случаи“.

Проф. Кантарджиев допълни, че се очаква масовата ваксинация в страната да бъде с ваксината на “Астра Зенека”.

" Последните изследвания, които текат на третата ѝ фаза, показват, че при по-голям срок между двете ваксинации имунитетът, който се изработва във ваксинираните хора, е многократно по-голям. Ако имаме и тази ваксина, около 2 милиона души ще имаме ваксинирани до август“. 

Свързани статии