Актуално

На фокус

Проф. Кантарджиев: Ние от НОЩ пари не сме взимали

Проф. Кантарджиев: Ние от НОЩ пари не сме взимали

06.06.2021

Втори Фронт

3331


Проф. Тодор Кантарджиев опроверга в ефира на Нова тв изказване на Мика Зайкова, че от Националния оперативния щаб са взимали заплати в размер на 30-35 хил. лв.

"Някои не могат да управляват кризи, а тази криза беше много дълбока. Този някой е бившото правителство и така нареченият щаб. Те взимаха по 30-35 хиляди лева заплати на месец, което е немислимо и за най-елитните IT специалисти в България, а на практика не вършиха никаква дейност", това каза преди дни депутатката-ветеран пред БГНЕС.

"Ние, като лекари, от Оперативния щаб, пари не сме взимали. Може би битува мнението, че  взимаме някакви пари и за интервюта. Пари досега за интервю аз не съм взимал. Не сме тръгнали да забогатяваме от пандемията и страданието на хората", това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ. "Просто се учудвам - такава интелигентна жена, плюс това икономист, да каже това, пък и да сравнява лекарите с IT специалистите... Не знам, лекарите трябва по-малко да взимат ли? Никъде по света не е така", учуди се професорът.

За тези, които биха се интересували от доходите му, професорът предложи да погледнат данъчната му декларация за 2020 г., подадена в КПКОНПИ. Той допълни, че през кризата е продлжим да взема заплатата си като директор на НЦЗПБ, която е 3700 лв.

В интервюто пред Нова тв проф. Кантарджиев отново напомни, че най-важното продължава да бъде ваксинацията на хората, особено възрастните, за да нямаме проблеми през есента и "да можем да си виждаме внучетата". Професорът сподели, че когато се е родил неговият внук, не е имало още ваксини и той го е гледал отдалеч, с две маски. "Най-неприятно ще бъде, ако останат много неваксинирани, тъй като това ще попречи сигурността в обществото като цяло", подчерта той.

Той бе категоричен, че в България няма да се бракуват и хвърлят ваксини, а е напълно възможно да помагаме на други държави, тъй като е предвидено подобно действие и от Европейската комисия. Все пак професорът уточни, че не е член на Националния ваксинационен щаб и не е взимал и от там 35 000 лева. "Щеше да се разбере по декларациите", пошегува се той.

Специалистът информира и че трета имунизация няма да е необходима, ако вирусът не претърпи генни мутации. В момента двете дози осигуряват най-малко година, година и половина, до две имунитет.

Източник: в. “Сега”

Свързани статии