Актуално

На фокус

Проф. Кантарджиев: Не препоръчвам поставянето на трета ваксина срещу COVID

Проф. Кантарджиев: Не препоръчвам поставянето на трета ваксина срещу COVID

13.07.2021

Втори фронт

925


Не препоръчвам поставянето на трета ваксина срещу COVID. Това каза проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Денят започва” по БНТ.
„Когато объркаш народа, после се чудиш защо хората не се ваксинират. Когато дойде и управлява ваксинационния процес един човек, който само няколко месеца по-рано е казал, че ваксините са вредни и приказва, че досега нищо не е направено. Ако нищо не беше направено, сега смъртността щеше да е много по-голяма. Ако не бяха взети мерките през 2020 г., щяхме да имаме колапс на здравната система. Планът на Министерството на здравеопазването преди 5-6 месеца беше да се правят по 50 000 – 60 000 ваксини на ден. Имаше такава възможност и така хората щяха да имат доверие в системата. Посланието ми е следното – 25 ваксинирани българи спасяват един човешки живот. Това е истината, но това трябваше да стане с личния пример на лекарите“, посочи Кантарджиев.

 

„Всичко отиде напразно, когато казаха: „Оставете тези, нищо не са направили“. Целта ни беше лятото да имаме много малко случаи, за да могат хората да не бъдат заразявани, когато отидат до ваксинационните центрове. За съжаление нещата не се разбраха. Ваксините са три пъти по-малко от това, което беше постигнато преди 3 месеца ежедневно. Малко е притеснително това, защото остане ли неваксинирана голяма част от населението, може би епидемичното разпространение ще се прояви в есенните месеци. Аз вече съм гражданин, полезен съвет съм давал, когато съм имал възможност. Прогнозите трябва да ги дава в момента министър Кацаров. В Русия хората резистират да се ваксинират, както българите. Слава богу, че болниците сега не са пълни. Сега ще видим какво ще реши природата за разпространението на вируса. Това трябва да се изпълнява – 25 ваксинирани спасяват един човешки живот“, заяви Кантарджиев.

„Откриването на антитела е най-лесният начин да се разбере дали организмът е имал контакт с вируса. Това е най-евтиният начин да си направил извода има ли клетъчен имунитет. Поставените две дози ваксини имат траен имунитет с години. Ако е в референтната стойност на антителата, човек е бил в контакт с вируса. Сигурно преболедувалият човек, с доказан PCR няма нужда да се ваксинира, но несигурно преболедувалият – трябва. Имунитетът е с десетки пъти повече клетки при ваксинираните. Ако мутира вирусът е се получи нов вариант, на който ваксините не действат, България има договор и през 2022/2023 ще ни бъде доставена ваксина за него. Не препоръчвам поставянето на трета ваксина, въпреки че антителата ще се повишат, но след това пак ще спаднат. Няма медицински доказателства, че третата ваксина ще има желания ефект“, добави той.

„Ние сме единствената държава, в която можеш да си избереш ваксина и къде да се ваксинираш. Мили, българи, ваксинирайте се, за да нямате проблеми с семейството и с близките си, виждате накъде отива здравната система. План има още от преди една година. Тези прагове бяха обсъдени още през 2020 г. и това не е ново. Новото е в чисти стаи в отделението един и същи персонал да гледа болни с COVID и други. Това не е нормално. Другото проблемно е, че има неравнопоставеност на болниците за разкриването на легла за COVID. Такива неща не се правят. Планът не е съобразен с това, че вече има ваксини. Сега акцентът трябва да е във ваксинирането“, допълни той.


По думите му преболедувалите след първа доза на ваксина няма нужда да си правят втора игла.

   Източник: frognews

Свързани статии