Актуално

На фокус

Проф. Илко Гетов: Предполага се, че ваксините ще създават поне двегодишен имунитет

Проф. Илко Гетов: Предполага се, че ваксините ще създават поне двегодишен имунитет

15.02.2021

БНР

565


Не е невъзможно лекарство или ваксина да бъдат използвани у нас, без да са минали през одобрението на Европейската агенция по лекарствата, но скоростта за разрешаване за употреба по оценка на ЕМА е по-бърза, отколкото национална процедура през Българската агенция по лекарствата“. Това поясни пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. 
 

Той уточни, че в ЕМА все още не е стартирала процедура за руската ваксина

„Спутник V“ е преминала през научна консултация. Следва официално заявление за разрешаване за употреба, след което ще бъде стартирана процедурата за поетапна оценка“. 

До края на март ваксината на „АстраЗенека“ ще може да се прилага и на по-възрастни пациенти

В предаването „Неделя 150“ проф. Гетов допълни: 

„Очаквам мощна информационна кампания. Най-подходящата ваксина за поставяне от личните лекари е тази на „АстраЗенека“ и това ще даде силен тласък в кампанията при общопрактикуващите лекари. Те трябва да търсят информация, ръководства, които да им позволят да са ефективни“. 

Проф. Илко Гетов уточни, че няма увеличение на броя на нежеланите лекарствени реакции, на нови нежелани реакции или на смъртни случаи след ваксиниране

„Едно от големите преимущества на ваксините като предпазно средство е, че дори в последствие да се заразиш, което не е невъзможно, вероятността да се стигне до тежки усложнения, е нулева... Предполага се, че ваксините ще създават поне двегодишен имунитет. До 6 месеца е имунитетът, който придобива преболедувал. Няма противопоказания хора, преболедували Covid-19, да се ваксинират“. 

Според него не ваксинационен паспорт, а зелени коридори за имунизирани са по-приемлив вариант

„Вирусът ще остане да циркулира в човешката популация“. 

Проф. Гетов смята, че фитнесите са по-опасни за здравето на хората от заведенията, където мерките могат да се спазват по-ефективно

„Не трябва да се бърза. Твърде крехка е стабилността, която успяхме да постигнем. Скоро ще стигнем прага от 1500, при който трябва да върнем отново някои мерки. Това е въпрос на отговорност“.

Свързани статии

Левицата