Актуално

На фокус

Проф. Герджиков ще взима заплата от СУ, докато е в кампания

Проф. Герджиков ще взима заплата от СУ, докато е в кампания

04.10.2021

Втори фронт

210


"Кампанията, която нашите кандидати ще водят ще бъде конструктивна, делова и те няма да отправят забележки към останалите кандидати". Тази заявка направи Радомир Чолаков, председател на инициативния комитет за издигането на кандидат-президентската двойка Анастас Герджиков – Невяна Митева. Днес той внесе в ЦИК документите за номинацията. Ректорът на Софийския университет е номиниран официално за държавен глава от инициативен комитет, но е подкрепен от ГЕРБ.

Проф. Герджиков от днес официално е в платен отпуск като ректор на СУ "Св. Климент Охридски". На 30 септември той е подал заявление за отпуск от 4 октомври до 21 ноември 2021 г., обясниха за "Сега" от СУ, като уточниха, че става дума за платен отпуск, защото той имал голям брой неползвани дни. В подобни случаи "политиката на  университета е да се ползва платен отпуск при всяка възможност", за да се намали размерът на бъдещото обезщетение за невзет отпуск, допълниха от СУ.

Друг кандидат за президент - номинираният от "Правосъдие за всеки" председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, е излязъл в неплатен отпуск, обявиха от съда. Отпускът на Панов е от 5 октомври, а докато го няма в съда, функциите му ще изпълнява шефката на Търговската колегия Дария Проданова.

Според разпоредбите на Изборния кодекс кандидатите за държавен глава задължително трябва да ползват неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск за времето от регистрацията до обявяването на резултатите от изборите, когато заемат служба в администрацията на държавен или местен орган.

зборът какъв да е видът на отпуска е на самия кандидат. Така проф. Герджиков не нарушава кодекса, но решението му да получава заплата от СУ, докато е в кампания е необичайно - излизането в неплатен отпуск по време на предизборна кампания се е наложило като символичен жест. Номинираната за вицепрезидент на Герджиков Невяна Митева например спазва тази наложила се традиция и няма да получава заплата от държавата, докато е в кампания.

През периода на президентската надпревара Анастас Герджиков ще бъде заместван от тримата зам.-ректори, които и до този момент имат пълномощно да го представляват – доц. Георги Вълчев, проф. Елиза Стефанова и проф. Васил Маринов.

Председателят на ИК на проф. Герджиков - Радомир Чолаков, който бе депутат от ГЕРБ в предишните два мандата, коментира още пред репортери, че "разноските за кампанията се поема комитета", а зала 6 на НДК, в която беше учредяването му в неделя, е платена от самия него.

"Президентът трябва да бъде приет от всички социални групи. Не може президентът да казва, че не желае подкрепа от този или онзи, той трябва да бъде подкрепен от всички", допълниха от ИК. Оттам смятат още, че "сегашният президент Румен Радев има зад себе си правителство, което може би не е силно и работещо", както и че кампанията за парламентарните избори не трябва да се смесва с тази за президентските.

В комитета влизат общо 66 души, а засега, освен от ГЕРБ, политическа подкрепа от друга партия не е заявена.

"Правосъдие за всеки" обяви, че документите за регистрация на Инициативния комитет за издигане кандидатурите на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за президент и вицепрезидент ще бъдат внесени в ЦИК днес.

  Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания