Актуално

На фокус

Проф. Габровски: Идеята е цялостна промяна на политическия тон, да се премине от кресчендо към диалог

Проф. Габровски: Идеята е цялостна промяна на политическия тон, да се премине от кресчендо към диалог

05.12.2022

Втори фронт

221


Идеята е - цялостна промяна на политическия тон. Да се премиене от кресчендо към нормален диалог.  ГЕРБ ще търсят диалог с всички партии за съставяне на правителство. „Идеята е за цялостна промяна на политическия тон. Ще опитаме не да разсечем, а да разплетем възела в българската политика". Това каза кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС  проф. Николай Габровски, след като президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание.

Според проф. Габровски трябва да се сложи край на политическата криза, в която страната ни е изпаднала.

„Надявам се, че изборът за мен като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички партии, ще даде възможност за един нов тон в политиката”, заяви той.

За съставяне на кабинет от ГЕРБ ще разчитат на експерти, които са отдалечени от партийните структури.


Ще се опитаме този възел на българската политика, който в момента имаме, не да го разсичаме, а да го разплетем, заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски на излизане от президентството, след като коалицията получи първия мандат за съставяне на правителство.

България е на кръстопът на твърде много кризи – социална, икономическа, енергийна. Една от водещите причини за това е политическата криза, в която се намираме, знаете колко избори имаше през изминалите години. Това нещо трябва да спре по някакъв начин. Надявам се, че изборът за мен като личност, която е консенсусна и еднакво отдалечена от всички партии, ще даде възможност за нов тон в политиката. Политическото говорене видяхме, че не води до нищо, политическите страсти също. Ще разчитаме повече на професионализъм, на хора, които са отдалечени от партийните структури и са известни със своята експертиза в различните области, уточни той.

Ще търсим подкрепа от абсолютно всички. С всички ще търсим диалог, а идеята е цялостна промяна на политическия тон – да се премине от конфронтация към диалог и търсене на общи допирни точки, отбеляза проф. Габровски.

Започваме разговори от днес, няма да губим време. Ситуацията е тежка, опитваме се да дадем сигнал за промяна на тона. Ако България влезе в едни нови предсрочни избори, ще изгубим време, пари и авторитет, трупан в годините. Всички досега са оценявали, че съм консенсусен и диалогичен, което се надявам да ми помогне в разговорите с другите политически сили, каза още кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

   Източник: “ГЛАСОВЕ”

Свързани статии