Актуално

На фокус

Проф. Дарина Григорова: Навални е политически Питър Пан, който не може да порасне

Проф. Дарина Григорова: Навални е политически Питър Пан, който не може да порасне

30.01.2021

БНР

979


Дарина Григорова

Това е поредният политически проект на Навални, той не е интересен. Дори сега няма избори и някои го определят като суха тренировка", така коментира пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател по руска история в СУ "Св. Климент Охридски", филма "Дворец за Путин", направен по разследване на Фонда за борба с корупцията на опозиционера Алексей Навални.

По думите ѝ той не е интересен и от гледна точка на използване на учениците:

"Наричат го пубертатен фюрер, защото по социологически данни 2014-2015-а година и сега 2019-2021-ва година неговите привърженици са между 15 и 22 години. Получава се, че той въвлича децата, докато пораснат, после те го изоставят. Играе ролята на политически Питър Пан, който е обречен да не може да надрасне и себе си политически".

Според проф. Григорова опитите да бъдат представени за реалност лайковете на филма в YouTube е прах в очите:

"Че 85 милиона са престанали да Вярват на Путин, а навън излязоха около 20 хиляди души, максимум. Колкото бяха и през 2017 г. срещу 2018-а. Запазва се същият процент на активност и се увеличава частично в провинцията", уточни тя.

Тя прогнозира, че протестите в Русия, провокирани от ареста на Навални, няма да доведат до нищо.

В "Политически НЕкоректно" преподавателката по руска история заяви, че не трябва да се забравя, че "Навални е антисемит" и изказа предположение, че това е била една от причините, поради която той е бил "върнат от Германия":

"Това може да предизвика скандал, неговото минало го държи като заложник. По тази причини руските либерали гледат на него със съмнение. Това е другото двойно дъно на Навални"

Според проф. Григорова позицията на премиера Бойко Борисов по случая "Навални" е с външнополитическа употреба, а президентът Румен Радев не трябва да заема позиция заради вътрешнополитическа употреба.

Речта на Путин в Давос

"Едно от посланията на Путин беше за деградацията на системата за глобалната сигурност. Общото е протегнатата ръка. Той отново припомни, че Русия и Европа са естествени партньори и Русия протяга ръка - до Владивосток да бъде краят на Европа, а не до Урал. Ясно беше казано, че Русия е естествена преграда на всякакъв вид монопол - корпоративен, военен или геополитически", коментира проф. Григорова.

Свързани статии