Актуално

На фокус

Проф. Чорбанов: Новата мутация на COVID-19 вероятно вече е и у нас

Проф. Чорбанов: Новата мутация на COVID-19 вероятно вече е и у нас

21.12.2020

Гласове

166


„Няма как да се скрием от новата мутация на COVID-19 . Вероятно вече я има и в България - би следвало да е така, защото хората пътуват. Дори да затворим Великобритания, мутацията няма да бъде спряна, тъй като вече е разпространена и в други държави". Това заяви в предаването "Здравей, България" имунологът проф. Андрей Чорбанов.

По думите му вирусът постоянно се променя, а новата му разновидност е по-заразна и ще се разпространява по-бързо. „Има няколко протеина, които изграждат структурата на COVID-19. Има един по-голям, с който вирусът се адаптира, за да прониква по-лесно в организма", поясни Чорбанов.

Имунологът бе категоричен, че мутациите все още не са такива, че да се говори чак за нов щам. „Учените не смеят да коментират, поради простата причина, че не знаят дали мутациите няма да направят промяна. Това, което трябва да се знае е, че дори една две, три или четири съставки да са променени, не означава, че старият протеин се е променил", каза още той.

По думите му досега всички създадени ваксини срещу коронавирус са на база Спайк протеин, който мутира най-често.

Професорът заключи, че в света смъртността от COVID-19 е започнала да намалява. „Затова се правят прогнози в кои държави мерките да бъдат разхлабени”, каза още  имунологът.

Източник: Гласове

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания