Актуално

На фокус

Проф. Чорбанов: Българската ваксина ще бъде произведена в чужбина, ако няма интерес у нас

Проф. Чорбанов: Българската ваксина ще бъде произведена в чужбина, ако няма интерес у нас

18.05.2021

Втори фронт

1070


Българската ваксина ще бъде произведена от чужд производител, ако няма интерес от българска страна. Това каза директорът на департамент "Имунология“ в Института по микробиология на БАН и бивш депутат от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов.

"Ако няма интерес от българската държава, защото у нас има само един производител на ваксини и това е държавната фирма "Булбио“ и ако няма интерес от там, ние ще се обърнем към чуждите производители. Имаме интерес от чужбина по отношение на ваксината, така че инвеститори за такъв тип продукти, които обикновено са с висока добавена стойност и престижен характер винаги ще се намерят“, каза професорът.

Българската ваксина все още не е преминала всички изпитания, обясни проф. Чорбанов и добави, че тя ще бъде представена на Световния конгрес за ваксини. Това е доказателство, че този продукт си заслужава вниманието, каза още той.

"Последните 12 години държавата ни показа, че не се интересува от българските неща, които биха били полезни за обществото. Ето защо много хора, които се занимават с наука, решават да правят това в чужбина", коментира той.

"Такива са енергетиката, образуванието и науката, както и много други. Държавата беше абдикирала в голяма степен като отговорности и се превърнахме в консуматор и краен изпълнител на редица западноевропейски проекти, като основната ни роля беше да поддържаме границата на ЕС. От тази гледна точка много хора, занимаващи се с наука, избират други пътища или го правят на други места по света. Над 90% от колегите ми, с които съм завършил, работят в чужбина, което е жалко и показва невъзможността на страната ни да осигури сериозни условия за работа.

   Източник: eurocom

Свързани статии