Актуално

На фокус

Проф. Балтов: Изведнъж всички станахме много смели! Защо? Пандемията не си е отишла!

Проф. Балтов: Изведнъж всички станахме много смели! Защо? Пандемията не си е отишла!

10.03.2021

Втори Фронт

3371


Изведнъж всичките станаха много смели. С какво се промени пандемията? Да не би да стана по-лека, да не би да намерихме лекарство? Това попита директорът на УМБАЛСМ ”Пирогов” проф. д-р Асен Балтов по bTV, призовавайки хората да бъдат отговорни.
По думите му увеличеният брой случаи на COVID-19 у нас в последните седмици се дължи както на разхлабването на мерките, така и на британската модификация на коронавируса.

Той изрази притесненията, че британският вариант се разпространява по-бързо и при по-младите протича по-тежко. Проф. Балтов каза, че в "Пирогов" е било прието 40-дневно бебе с коронавирусна инфекция. Лечението му е дало резултат и бебето вече си е у дома.

Директорът на "Пирогов" предупреди, че хората трябва да се самоизолират, за да предпазват останалите. По думите му не трябва да се разчита само на бърз антигенен тест от аптеката, а да се ползват тези в лицензираните лаборатории, за да се прецени резултатът по-правилно. След това трябва да се назначи лечение колкото се може по-скоро. Той каза, че в много от случаите младите болни идват в "Пирогов" във вече тежко състояние.

Относно ваксинацията проф. Асен Балтов обясни, че "зелените коридори" на този етап няма да се пускат както в началото. Ще се работи по електронната система за записване на часове за имунизация.

В момента приоритетно се слагат ваксини на членовете на секционните избирателни комисии. След 11 март ще започнат трите фази - лекари, учителите, преподаватели, здравни и социални структури.

"Ако един закъснее, не е фатално, ние си оставяме прозорец време. Още не са гъсто направени минутите за ваксинация", коментира проф. Балтов.

Специалистът предупреди, че идващите от Занзибар българи вероятно ще бъдат поставени под ваксина.

"Бил съм в Занзибар. Там движението в цяла Африка е абсолютно възможно. 90% от стоките в Занзибар са от Южна Африка", посочи проф. Балтов.

Източник: frognews

Свързани статии