Актуално

На фокус

Проф. Аргирова: Налице е световна търговска война между ваксините, всички имат нежелани ефекти

Проф. Аргирова: Налице е световна търговска война между ваксините, всички имат нежелани ефекти

18.04.2021

Втори фронт

719


"Налице е световна търговска война, с "Джонсън и Джонсън" става същото". Всички ваксини имат нежелани ефекти. Не трябва да се смесват ваксини, хора с първа игла на "Астра Зенека" да си поставят втора игла с РНК ваксина", категорично заяви вирусологът проф. Радка Аргирова в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Проф. Аргирова подчерта, че ваксината на "АстраЗенека" е много ефективна и в никакъв случай не е лоша ваксина. "Не искам да влизам в подробности на търговски войни, но в света е налице една световна търговска война с "АстраЗенека", същото става с "Джонсън и Джонсън". Трябва много добре да се разбере какъв е механизмът на възникване на тези съсиреци. Но все още е рано да говорим за причинна връзка между ваксината и тези нежелани явления. Съвсем спокойно хората да отидат да се ваксиниратс втора игла. Много е важно да се знае, че това се случва само след първата игла... Всички ваксини имат странични действия, нежелани ефекти", подчерта проф. Аргирова.

Антителата срещу ваксините успяват да неутрализират, макар и в различна степен. Ние година и четири месеца сме с един щам, т.е. каквито и мутанти да има, антителата успяват да неутрализират, което показва, че все още сме с един щам. Това говори, че ваксините, които се произвеждат днес, ще бъдат ефективни. Едва ли ще се наложи, както някои мислят, два пъти в годината да се сменят ваксини, обясни проф. Аргирова в предаването.

Тя коментира и информацията за изолиране на български вариант на коронавируса от две лица в България. "Този нов мутант е идентифициран точно, но трябва да се потвърди. Непрекъснато ще има нови варианти, това е животът на вируса", допълни проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ Национален оперативен щаб за борба с коронавируса трябва да има, който трябва да прави разбор ежедневно или през няколко дни. Според нея хората не са уверени, че навреме се отваря и затваря. "Медицински експертен съвет продължава да съществува и не е разпуснат. Очаквам коренно различен щаб", добави проф. Радка Аргирова.

  Източник: Glasove

Свързани статии