Актуално

На фокус

Проф. Ангелов: Рано е за облекчаване на мерките

Проф. Ангелов: Рано е за облекчаване на мерките

14.12.2020

БНТ

148


Рано да се говори за облекчаване на мерките срещу коронавируса. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Заедно със зам.-министър Слави Пачалов той провери наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК в с.Лозен, съобщава БНТ.

Министър Ангелов изрази личната си позиция, че нощните заведения трябва да останат затворени. Училищата и детските градини е рано да бъдат отворени на 21 декември, това може да се случи след Нова година. Предстои да бъде взето решение и за ресторантите и търговските обекти.

Заболеваемостта падна под 600 на 100 000, което ни дава глътка надежда, поясни Костадин Ангелов. 

До 21 декември се очаква да приключи обсъждането и антигенните тестове да бъдат приравнени на PCR тестовете. По този начин и те ще започнат да бъдат отчитани в статистиката, съобщи още министърът. През тази седмица ще бъдат разпределени около 1,2 млн. антигенните тестове.

„До края на тази седмица ще стигнат до всички лечебни заведения , Центрове за спешна помощ, РЗИ-та близо 1,2 млн. антигенни теста. С тези тестове ще обезпечим нуждата на държавата от възможности за тестване на всички пациенти, които имат оплаквания, които са относими към COVID инфекцията. До 21 декември очаквам комисията от експерти в МЗ да приключи работа и да признаем антигенните тестове като тестове, с които, при наличие на клинична картина, да бъдат приравнени с PCR тестовете и да започнат да влизат в статистиката на COVID заболели“, заяви министър Ангелов.

Все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират срещу COVID-19. Здравният министър очаква по-късно днес да се запознае с тези данни. Той обаче уточни, че в различните области данните варират.

Министър Ангелов изтъкна, че вярва, че ваксината помага, тя е ефективна и безопасна.

Свързани статии