Актуално

На фокус

Проект „Пробив”: Русия готви ядрена революция

Проект „Пробив”: Русия готви ядрена революция

06.07.2021

Втори фронт

4516


В затворения град Северск руският държавен концерн „Росатом” работи над проект, който може да революционализира бъдещето на ядрената енергетика.

До преди 25 години там се е произвеждал плутоний за съветската и по-късно руската програми за ядрени оръжия, пише „Велт”.

След 50-те години, според разсекретени архиви, наричаният тогава Томск-7 град, е бил в списъка на САЩ с цели за ядрени удари.

В наши дни в Северск се намира основният комплекс на „Росатом” за обогатяване на уран за гориво за атомни електроцентрали. В близост е и едно от най-големите хранилища за радиоактивни отпадъци в света.

Районът продължава да се охранява от армията, както е било и по времето на СССР.

Сега руският производител на ядрено гориво ТВЕЛ, част от концерна „Росатом”, обяви изграждането в Северск на атомна електроцентрала с мощност 300 мегавата. Това не е много, но става въпрос за експериментална технология , която може да промени бъдещето на ядрената енергетика.

Реакторът „Брест-300”, работещ с процес с бързи неутрони, ще има нов тип оловно охлаждане и ще използва специално разработено за целта гориво от урано-плутониев нитрид. От „Росатом” определят технологията като много по-ефективна, по-безопасна и почти безотпадна.

„Брест-300” трябва да гарантира, че Русия ще има водеща позиция в областта на ядрената енергетика през следващите десетилетия.

Генералният директор на „Росатом” Алексей Лихачов коментира, че предстои „нова ера”. А председателят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси поздрави Русия за успеха.

Проектът се нарича „Пробив”. Той трябва на практика да разреши проблема с ядрените отпадъци. Новият реактор ще може да използва остатъците от собственото си гориво, както и от това на по-старите поколения атомни централи. Благодарение на специалния урано-плутониев нитрид, „Брест-300” ще бъде в състояние да преработва 99% от урановата руда, а не 0,7%, както по-старите ядрени реактори.

В същото време той ще бъде изключително безопасен, което изключва възможността за инциденти като тези в Чернобил и Фукушима.

Ако новата руска ядрена технология докаже своята ефективност, тя няма да има конкуренти в следващите няколко десетилетия.

Аналогичният проект в САЩ, „Тера пауър”, финансиран от Бил Гейтс, е все още в много ранна фаза на разработване. Същото важи и за международният  експериментален реактор с ядрен синтез ITER във Франция - вижте във видеото, в създаването на който участва и Русия.

А „Росатом” обяви, че ще е готов да изнася новата си ядрена технология през следващото десетилетие.

   Източник: vesti.bg

Свързани статии