Актуално

На фокус

Продължава ваксинирането на медиците на първа линия срещу Covid-19

Продължава ваксинирането на медиците на първа линия срещу Covid-19

28.12.2020

БНР

257


Продължава ваксинирането на медиците, работещи на първа линия срещу Covid - 19.

За днес е планирана имунизация на работещите в здравни заведения в Шумен, Стара Загора, Търговище, Варна, Ямбол, Смолян и Пазарджик, както и на медиците от столичната Александровска болница.

Във Варна първата ваксина ще бъде поставена на лекар от Центъра за спешна медицинска помощ, заяви областният управител на Варненска област Стоян Пасев:

"Първата ваксинация е на 28-и, тогава започват всички ваксинации във Варна. 28-и и 29-и са дадени като дни. В самите лечебни заведения си имат манипулационнни, така че там са ваксинационните центрове. 975 са дозите, които пристигнаха. Половината остават за Варна, другата половина се раздават за останалите пет области в Североизточна България."

В Търговище първи ще бъдат имунизирани медицински лица от Многопрофилната болница в града. За здравното заведение в областния град са предназначени 65 дози от общо доставените 80 от ваксината. Останалите ще бъдат разпределени за  Центъра за спешна медицинска помощ в областния град, болницата в Омуртаг и Специализираната очна болница "Доктор Тасков" в Търговище.

Общо 585 души от  петте общини на областта са заявили желание за ваксиниране. Това са лекари и медицински специалисти на първа линия в борбата с коронавируса.

Нови дози от ваксината срещу Covid-19 в област Търговище се очакват да бъдат доставени в първите дни на новата 2021 година.

В обедните часове в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново ще бъдат доставени Covid ваксините за областите Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Днес се очаква и в РЗИ Враца да пристигнат първите дози от ваксините, които ще се разпределят в останалите райони, попадащи в националния план за ваксинация.

В Плевен първите ваксини пристигат в следобедните часове. От лечебните заведения в областта отбелязват увеличаване на желаещите медицински лица да се ваксинират.

Имунизационната кампания се очаква да започне още днес, след като към 16:00 часа пристигнат първите ваксини. Съобщението е на една от частните многопрофилни болници.

До този момент няма информация от РЗИ за кампанията и нейната организация. В двете университетски болници в Плевен ваксинирането ще се извърши в следващите дни.

Във втората по големина  болница у нас, държавната Университетска „ Д-р Георги Странски“, работят близо 2 000 души, а над 1/3 са заявили желание да се ваксинират. Говорителят Момчил Цветков посочи:

"Всеки, който желае от медиците от УМБАЛ "Георги Странски" да се ваксинира, подава документи към ръководството. Има желаещи".

В другата Университетска болница „Света Марина“ вече е напълно оборудван имунизационен кабинет, в който ще работят два екипа. Пресаташето Велина Дукова разясни:

"Броят на записаните надхвърля 90 лекари и здравни специалисти, а първият лекар, който ще си постави ваксината е професор доктор Славчо Томов".

Свързани статии

Левицата