Актуално

На фокус

Продават за милиони часовник на последния китайски император

Продават за милиони часовник на последния китайски император

17.03.2023

Втори Фронт

161


Часовник Patek Philippe, принадлежал на последния китайски император от династията Цин, който той е носил по време на петте години съветски плен в Сибир, ще бъде продаден на търг по-късно тази година. Очакванията, на базата на сходни продажби, са търгът да стигне диапазона на седемцифрените суми, пише Bloomberg.

Айсън-Джоро Пу И, коронован през 1908 г., когато няма още три години, е абдикирал през 1912 г. по време на Китайската революция. Позволено му е да запази титлата си и да продължи да живее охолно в двореца до 1924 г., когато е принуден да избяга по време на преврат. Не е известно как и кога Пу И се сдобива с часовника, завършен от Patek Philippe през 1937 г. Това най-вероятно е станало по времето, когато е японски марионетен владетел на Манджурия (от 1934 г. до 1945 г.).

В края на Втората световна война става пленник на Съветския съюз в продължение на пет години, след като се опитва да избяга от Манджурия. През това време успява да запази часовника си въпреки турбулентните събития в живота си.

За да направи нещата по-интересни, аукционерът зад продажбата – Аурел Бакс от Phillips in Association with Bacs & Russo (подразделението за часовници на аукционна къща Phillips), посочва, че дори без тази кралска история, часовникът би бил изключително рядък и търсен. Моделът, известен като Reference 96 Quantieme Lune, показва фазите на луната и има календар. Два прозореца показват деня от седмицата и месеца, а дълга централна част – датата.

Източник: bgonair.bg

Свързани статии