Актуално

На фокус

Проблеми затормозиха машинното гласуване още в началото

Проблеми затормозиха машинното гласуване още в началото

11.07.2021

Втори фронт

2482


Още в първите часове на изборния ден започнаха да пристигат сигнали за проблеми и неуредици с машинното гласуване. В 9.30 часа Централната избирателна комисия (ЦИК) се събра на спешно заседание, за да обсъди ситуацията.

Комисията е позволила още предния ден на 5 секции - в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково, да изоставят машините, тъй като не работят, обяви шефът на ЦИК Камелия Нейкова, цитирана от bTV. На спешно свиканото заседание колегите й докладваха за поне 7 секции в Благоевград, Бургас, Силистра и 23-и столичен район, за които местните изборни чиновници са пратили бързи искания да се премине към гласуване с хартия заради проблеми с машините. След кратко обсъждане ЦИК даде разрешението си.

Засега проблемните машини са много малко на фона на общия им брой - над 11 000.

Преживелици

По-рано сутринта Димитър Димитров - шефът на районната избирателна комисия (РИК) за 26-и избирателен район - София област, разказа пред БНР: "Снощи в 11.30 часа са дошли машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината показа друга дата и час. Чакаме техника да дойде, не е спряна. Чакаме да видим решението на казуса. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова разписка, чака се техник. Това са ни проблемите, общо-взето, с машините, другите работят навсякъде. Трябва да ви кажа, че кол центърът на "Сиела Норма" отказваше да вдигне телефона, обаче сега го вдигат."

Сигнали и нередности

Три са варненските избирателни секции, където са преминали към хартиено гласуване, след като устройствата им не са проработили, съобщиха от местната РИК пред БНР. В други 3 секции е имало проблеми с картите за гласуване, както и с отпечатването на разписките от вота, но те са били отстранени от техниците.  

Над 20 са сигналите за проблеми с машините в секциите в Стара Загора в началото на изборния ден, обяви председателят на РИК-Стара Загора Теодора Крумова пред Радио Стара Загора. Техниците, определени от фирмата "Сиела Норма", вече са уведомени и работят по отстраняване на проблемите, допълни тя. Най-сериозна е ситуацията в секция 114 в 13-то ОУ „Паисий Хилендарски“, където изборният ден изобщо не стартира заради проблеми със софтуера на машината, обясни Крумова.

Заради софтуерни проблеми се забави началото на изборния ден в три от секциите в Пловдив, съобщи председателят на местната РИК Спас Шуманов пред радио "Фокус" – Пловдив.

Появиха се съобщения, че в цялата област Сливен машинното гласуване е било преустановено заради объркани преференции. Впоследствие говорителят на местната РИК Стелли Стефанова обаче опроверга информацията. „В началото на изборния ден се установи несъответствие за една партия между кандидатската листа в машината и хартиеното табло, което се поставя пред избирателната секция. На места гласуването е преустановено за 30-40 минути, но сега изборният процес тече нормално”, обясни Стефанова пред Нова ТВ. И уточни, че проблемът е бил в таблото, не в програмираните в машината имена.

  Източник: СЕГА

Свързани статии