Актуално

На фокус

Призракът на партийното номадство надвисна над парламента

Призракът на партийното номадство надвисна над парламента

22.04.2021

Втори фронт

907


Пореден скандал разтърси пленарната зала на Народното събрание. Този път повод дадоха промените в правилника на парламента, по-конкретно предложението на депутатите от „Изправи се! Мутри вън!” Николай Хаджигенов, Мария Капон и Арман Бабикян да се позволи на депутати, изпаднали от парламентарни групи, да могат да се присъединяват към други такива или да образуват нови.

Това логично и очаквано предизвика порой от обвинения, че се прави опит да се възстанови практиката на партийното номадство, при което народни представители от една парламентарна група се присъединяваха към друга, и така се подменя вотът на българските избиратели. „Новото начало на този парламент ни връща към добре забравени стари практики. Може би ще се върне и гласуването с чужди карти”, иронично коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

„Това за политическото номадство го слушаме от 30 години. Опитваме се да се предпазим от това две парламентарни групи да се съберат в един алианс, в което не виждам никакво политическо кръвосмешение, ако те са си близки”, отвърна Арман Бабикян. Той откри връзка между предлаганата практика и мажоритарността, макар че не стана съвсем ясно в какво точно се състои.

„За разлика от много други парламентарни групи при нас има свобода – да имаме различно мнение и свободен вот”, обяви Мария Капон. А Мая Манолова се обърна с предупреждение към бившите управляващи: „Парламентарната група на ГЕРБ също никога не е била застрахована от цепещи се електрони. Внимавайте какво говорите, защото със сигурност утре това ще се случи на вас.”

Това отприщи нови атаки към „Изправи се! Мутри вън!”. „Ние кои сме, че да се месим в партийната любов? Някой искал да се събере с ДПС, с БСП, да се омешат, да си лягат. Не чухме нищо за вота на хората. От баба си знам – когато любовта заговори, била тя двойна или тройна, или различна, всичко останало мълчи”, обяви насмешливо депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев.

Разговорът се завъртя в толкова странна посока, че стигна до евроинтеграцията на Западните Балкани. Накрая предложението беше отхвърлено с огромно мнозинство.

 Източник: СЕГА

Свързани статии