Актуално

На фокус

Приятелки на починалата бременна: Потърсила е помощ навреме, но не е била приета в болницата

Приятелки на починалата бременна: Потърсила е помощ навреме, но не е била приета в болницата

29.03.2021

Втори Фронт

21289


Приятелки на 36-годишната художничка Лора Янева, която издъхна от усложнения след коронавирусна инфекция в УМБАЛ-Бургас, след като бебето ѝ бе извадено чрез спешно секцио, разкриха, че тя е потърсила помощ навреме. Жената обаче не е била приета в Университетската болница в морския град, тъй като не е имало места. Приятелките й разказаха за това във Фейсбук. Те са възмутени от изказване на директора на лечебното заведение д-р Бойко Миразчийски, разкрива dir.bg.

Бременната в шестия месец художничка бе приета в УМБАЛ Бургас на 19 март, а на 23-ти състоянието ѝ се влоши и тя бе интубирана. Лекарите предприеха спешно секцио и изродиха бебето. В момента момченцето й, което дойде на бял свят в 26-та гестационна седмица, е в добро общо състояние под грижата на наотнатолози, но за съжаление майка му загуби битката за живот в събота вечер.

По заповед на здравния министър Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ започва проверка за смъртта на Лора Янева, а директорът на УМБАЛ-Бургас заяви: „10-11 дни преди това е била лекувана вкъщи. И вече в приглушаване на състоянието е доведена до болницата. Била е в много тежко състояние – с тежка двустранна пневмония и с тежка дихателна недостатъчност“.

Думите му предизвикаха бурен гняв сред приятелките на Лора, като две от тях написаха постове във Фейсбук, опровергавайки д-р Миразчийски.

Една от тях – Ангелина Недин – адресира поста си до разследващите.

„Лора получава първи симптоми на заболяване на 14.03/повишена температура/. На 15.03 си прави по препоръка на лекар тест за коронавирус в лаборатория,който се оказва положителен.На 17.03 е върната от болница,поради липса на свободни места,като и е обяснено,че вкъщи ще се грижат за нея по-добре.На 19 е приета в болница, след като е била в тежко състояние и след помощта на видни бургаски личности! Изказванията по медиите за 10-11 дневно лечение вкъщи не са истина. Лора, знам, че няма да се върнеш, но това ти го дължа!“, заяви Недин.

В нейна подкрепа друга приятелка на издъхналата художничка – Вили Тодорова, пише, че е поддържала контакт с 36-годишната Лора през цялото време на боледуването й.

„В момента, в който тя усети първите симптоми взе необходимите мерки-направи си PCR тест, свърза се с личния лекар, препоръчаха ѝ витамини и отиде в спешното за прием. Първият път я върнаха и след намесата на видни бургаски личности от общината я приеха на 19 март. Състоянието ѝ се влоши за няколко дни и това, че се е лекувала 10 дни в къщи въобще не отговаря на истината и не трябва да бъде разпространявано по медиите.

Лора беше отговорен човек, както към околните така и към себе си. Това обяснение го дължим на Лора. Разследващите случая да не си измиват ръцете и да прехвърлят вината за случая на човека, който го няма и не може да се защити! Гневна и безкрайно тъжна съм, че така нелепо си отиде от този свят това слънчево и лъчезарно момиче!“, написа Вили Тодорова.

   Източник: onovini.eu

Свързани статии