Актуално

На фокус

Пристигнаха първите 9 750 дози ваксини срещу COVID-19

Пристигнаха първите 9 750 дози ваксини срещу COVID-19

26.12.2020

news.bg

1536


9 750 дози ваксини вече са разположени във фризера в БулБио в сградата на Центъра по заразни и паразитни болести. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг, посветен на пристигането на първите ваксини срещу COVID-19 в България.

Всичко с хладилната верига е спазено и оттук нататък започва логистиката по разпределението на ваксините на територията на шестте региона в страната, увери той. След по-малко от час тръгва първият лъч в посока Пловдив и Бургас, обясни здравният министър.

Пристигнаха и първите информационни материали, които са насочени за лекарите и пациентите за добиването на достатъчно информация, за да може хората да бъдат информирани за процеса на ваксинацията. Здравният министър ще бъде първият ваксиниран българин.

Утре започва ваксинирането в София, Пловдив и Бургас. В зависимост от жителите ще бъдат разпределени около 4 500 дози ваксини за различните шест региона. Това, което е радостното е, че броят на желаещите да се ваксинират се увеличава - постоянно има лекари и сестри, които желаят да се включват във ваксинацията, увери проф. Ангелов.

Ако продължи с представянето на цялата информация, с обясняването какво и защо трябва да се ваксинират, ще постигнем желания резултат. Амбицията ни е да постигнем 75% ваксинирани българи, защото след като се постигне това число, ние ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да ходим на театър, кино. Това е цената, която плащаме в момента и тя не е никак лека, подчерта проф. Ангелов.

Враца и Велико Търново ще получат ваксините си на 28 декември. В средата на януари се очакват допълнителни пратки на ваксините, за да се достигне до 62 500 дози.

Здравният министър не може да даде отговор колко дълготрайна ще бъде ваксината, но се надява, че имунитетът, придобит от нея, ще бъде достатъчен, за да се придобие колективен имунитет, за да се изкорени заразата на световно ниво.

Първите хора, които трябва да получат ваксината са тези, които работят на първа линия. След това започва втората фаза. Много големи длъжници сме на възрастните хора и ако дойдат времена, а те ще дойдат за по-големи количества ваксини, ще бъдат изпълнявани фазите паралелно, обясни здравният министър.

Здравният министър Ангелов разчита на медиите, за да могат хората да разберат, че ваксината е абсолютно безопасна, ефективна, защо имунизацията е важна и защо трябва да изберат ваксинацията пред липсата на такава. Откриването на ваксината е едно от чудесата, защото е спасила много милиони хора по света, категоричен бе Ангелов.

Проф. Красимир Гигов увери, че ваксините са пристигнали без инциденти и разтоварването им протекло нормално, логистиката остава другата важна задача. В момента ще бъдат изпратени по 1100 дози по основните направление - Варна, София и Пловдив, за Бургас са малко над 650. Желаещите за ваксинация са около 45 000 медици (около 33%) и техният брой постоянно нараства.

Желанието на хората да се ваксинират все повече и повече нараства, подчерта проф. Гигов и допълни, че ваксинацията ще бъде извършена в болниците и РЗИ-тата. Има листовки за лекарите, пациентите и всички имунизационни кабинети ще бъдат подготвени за ваксинацията.

Припомняме, според председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров лекарите не носят отговорност за ваксината.

На 24 декември бе обявено, че е създадена организация за начало на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна.

По информация на директора на Агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов 100 000 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech очакваме у нас до края на януари 2021 година. С тази доставка ще могат да се ваксинират около 50 000 души, тъй като ваксинирането е двуфазово. Очаква се до 6 януари да има одобрение и на втората ваксина, тази на компанията "Модерна". Ваксините на "Джонсън и Джонсън" и "Астра Зенека" са в предварителен етап на одобрение. Очаква се през февруари и март да имаме 3 или 4 ваксини, разрешени за употреба, заяви Кирилов.

На 21 декември в становище на БАН бе препоръчано хората да се консултират с личния си лекар, ако решат да се ваксинират.

Преди това пациентски организации поискаха да има Фонд за пострадали от ваксини.

Свързани статии