Актуално

На фокус

Пристигнаха наполовина по-малко дози от ваксината на Пфайзер

Пристигнаха наполовина по-малко дози от ваксината на Пфайзер

18.01.2021

Втори Фронт

530


В страната ни днес пристигна третата пратка ваксини на Пфайзер. Тя обаче съдържа наполовина по-малко дози от първоначално обявените.

България пристигнага 18 720 дози вместо 35 000, които са от логистичния център на летище София  ще се разпределят до РЗИ-тата в страната.

Главният държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов дадоха брифинг след пристигането на новата, по-малка, пратка ваксини.

"Знаете точната бройка, която дойде - наполовина на обявения график. За подробности трябва да питате фирмата производител, но доколкото знаем е заради реорганизация в производството. Само тази доставка ще е съкратена, после влизаме в график, надяваме се да получим и компенсация", коментира Доц. Кунчев

Той каза че тази седмица ще започне втора фаза на ваксинацията в България.

Втората фаза на ваксиниране може да започне - в домовете за възрастни хора, в които е имало най-малко заразени, както и в училищата, в които има вече списъци на желаещите. В София това може да започне след 7-10 дни, защото броят на медицинският персонал, попадащ в първа фаза на ваксинирането, е много по-голям, а желаещите са обхванати наполовина, обясни Кунчев.

В групата с приоритет при ваксинирането може да попаднат хората, които ще обслужват подвижните избирателни секции. Според доц. Кунчев става въпрос за малко над 2000 секции. "При спазването на минималните изисквания, процесът на гласуването и контакт с хората не е по-рисков отколкото едно събиране с компания или посещение на търговски център", заяви доц. Кунчев.

 

Свързани статии

Левицата