Актуално

На фокус

Президентът удостои Детския хор на БНР с плакет „Св. св. Кирил и Методи (ВИДЕО)

Президентът удостои Детския хор на БНР с плакет „Св. св. Кирил и Методи (ВИДЕО)

28.06.2021

Втори фронт

588


Детският радиохор на Българското национално радио е национално културно съкровище със славна история на българската и световната сцени. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 удостои хора с плакет „Св. св. Кирил и Методий“. Отличието е за изключителен принос към развитието и популяризирането на българското изкуство и култура и по повод 60-годишнината на Детския радиохор на БНР. Събитията, посветени на годишнината, се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

Признанието за Детския радиохор е и награда за българския талант и дръзновение, дали духовен простор на няколко поколения българи, изпълнили ни с национална гордост и превзели престижни сцени на няколко континента, заяви държавният глава.

Румен Радев се обърна с думи на признателност към хора и неговото ръководство за гордостта, която носи на българското общество талантът на младите изпълнители и за тяхната отдаденост на музиката и на България: „Двама български диригенти от световна величина и различни поколения трудолюбиви и талантливи български деца създадоха един вълнуващ и уважаван символ на българската музикална култура. Още със своето начало под ръководството на академик Христо Недялков хорът започна своята славна история и на българската, и на световната сцени. Екипът и маестра Венеция Караманова не само съхраниха тези богати традиции и тази висока класа, но и добавят непрекъснато нова енергия, нови амбиции, нови интересни изпълнения и нови приятели на България навсякъде по света“.

 

Президентът Румен Радев  удостои днес Детския радиохор на БНР с плакет „Св. св. Кирил и Методий“.

 

„За да отстоявате името на България, трябва непрекъснато внимание, грижи и подкрепа от българските институции. Това е кауза не само за ръководството на Българското национално радио, а и за цялото ни общество“, подчерта президентът.

 

Президентът Румен Радев  удостои днес Детския радиохор на БНР с плакет „Св. св. Кирил и Методий“.

 

От името на детския радиохор маестра Венеция Караманова прие отличието и припомни колко много известни имена на таланти той е дал на българската оперна сцена. „Приемам наградата от името на поколения талантливи български деца, които разнесоха славата на България и спечелиха приятелство и авторитет за страната ни чрез красивата българска песен“, заяви  тя.

   Източник: БНР

Свързани статии