Актуално

На фокус

Президентът свиква спешно партийните лидери заради оттеглената кандидатура на шефа на ЦИК

Президентът свиква спешно партийните лидери заради оттеглената кандидатура на шефа на ЦИК

06.05.2021

Втори фронт

3945


Нов политически скандал се завихри в страната на връх Гергьовден.

Решението на Борисов да оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) постави пред сериозно предизвикателство президента Румен Радев.

В оттовор той реши да покани парламентарните партии и коалиции на допълнителни консултации в петък, 7 май, за да се разреши казусът.

Президентът Румен Радев свиква допълнителни консултации за излъчване на председател на ЦИК поради оттеглянето на единствената номинация за поста от страна на ГЕРБ-СДС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Консултациите ще се състоят от 8.00 часа на 7 май на „Дондуков“ 2.

Държавният глава беше натоварен от парламента с отговорността да проведе процедурата по избора на новите комисари. Изработените от него правила, по които да стане изборът, обаче не предвиждаха подобно развитие на ситуацията.

На консултациите между парламентарните политически сили, които се проведоха на „Дондуков” 2 на 5 май, Красимир Ципов беше единственото предложение за шеф на комисията. За неговата номинация настояваше председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Ден преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че единствено на ГЕРБ като на първа политическа сили подходжда да оглави ЦИК.

И изненадващо това се случи.

Срещу номинацията на Ципов обаче възразиха яростно от БСП, от „Демократична България” и от Изправи се! Мутри вън!”.

Чуха се призиви към „Има такъв народ” – втората по големина парламентарна формация след ГЕРБ, да излъчи друг кандидат на мястото на Ципов.

От партията на Слави Трифонов обаче останаха безмълвни, с което дадоха да се разбере, че нямат намерение да поемат подобна отговорност. Така Радев беше принуден да приеме с подчертано неудовлетворение единствената номинация за председател и да продължи процедурата с изслушването на кандидатите за ЦИК, предвидено за 7 май от 9 часа сутринта.

Новата му среща с лидерите на парламентарните формации ще се състои от 8 часа, тоест, Радев се надява за час да разреши проблема.

Оттеглянето на Ципов постави президента пред сериозен проблем, който трябва да разреши в съвсем кратко време. В правилата, по които той провежда процедурата, е предвидена хипотеза, при която има повече от един кандидат за шеф на ЦИК. В такъв случай се преминава към жребий, в който участват партиите и коалициите, направили такива номинации. Както се каза, Ципов беше единственият кандидат, тоест, жребий не може да се проведе.

Другата хипотеза, при която се прибягва до жребий, е когато парламентарните формации не се направили предложения или са предложили по-малко, или повече членове, отколкото имат право. Отново случаят не е такъв, тъй като всички номинираха толкова кандидати, колкото им се полагаха.

В процедурата обаче не е описано какво се прави, ако никоя политическа сила не предложи кандидат за председател на ЦИК или ако има единствена кандидатура, която обаче събира всеобщо неодобрение.

Не е описано и какво става, ако одобрената кандидатура бъде оттеглена в последния момент от партията, която яе посочила.

Повторно провеждане на консултациите не беше предвидено в правилата за процедурата.

Очевидно Радев е решил "в движение" да ги допълни.

При всички случаи някоя от другите политически сили ще трябва да се "пожертва" и да предложи един от своите претенденти за председател на ЦИК. Консултациите ясно показаха, че останалите очакват това да направи "Има такъв народ", които обаче не демонстрираха никакъв ентусиазъм да поемат поста.

Инициативата да се разреши казусът лежи в полето на отговорността на държавния глава, тъй като той води цялата процедура. Най-вероятно на срещата в петък, която ще се проведе преди изслушването, президентът ще призове парламентарните формации да излъчат нова номинация за шеф на ЦИК - все пак според изменения Изборен кодекс членовете на комисията се назначават от държавния глава по предложение на парламентарните партии и коалиции.

От политическите сили засега ситуацията е коментирал единствено водачът на ДПС Мустафа Карадайъ, който пред БНР заяви:  С лични прищевки ... Мисля, че държавата няма да пропадне. Държавата ще пребъде, честит празник на г-н Борисов и на цялата ЦИК" Така всъщност Карадайъ показа, че партията му ще стои настрана от случващото се.

Сутринта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини останалите парламентарни формации в сговор срещу неговата партия.

"Видях ги как вчера се споглеждат и се наговарят ... Днес нека Радев си направи председател на ЦИК, който да си понесе отговорността на неговите партии. Да влязат в ЦИК тези, които правят закона, да отидат да си го изпълняват. Представяте ли си утре, когато ние излезем тук да атакуваме глупостите, които сътвориха, срещу мен ще излезе Ципов като председател да ми отговаря. Това направиха вчера с мълчалив, престъпен сговор. Може ли партии с претенциите да управляват да отиват в президентството без председател!? На базата на какво, на коя претенция? Ние да не сме кьорави, дето викаше баба, да не виждаме комбинациите и капанът, в който ни вкарват?", обвини опонентите си в типичния си стил Борисов.

На въпрос защо тогава изобщо са предложили Ципов за председател, лидерът на ГЕРБ заяви, че са очаквали да има и други кандидатури, или останалите да подкрепят тяхната. Когато това не станало, той прозрял капана, който му заложили.

Надявам се при следващите избори да имаме правителство. Това е дълг на политиците. Това коментира президентът Румен Радев пред NOVA.

Запитан за датата на вота - 11 юли, когато е и финалът на Европейското по футбол, Радев заяви: „Чудесно, значи всички ще си бъдат вкъщи”.

 Източник: epicenter

Свързани статии