Актуално

На фокус

Президентът смята, че кабинетът на ИТН трябва да бъде гласуван

Президентът смята, че кабинетът на ИТН трябва да бъде гласуван

10.08.2021

Втори фронт

7830


Президентът Румен Радев няма да изтегля проектокабинета на "Има такъв народ", за който издаде указ и го внесе в Народното събрание, след като мандатът му бе връчен изпълнен от партията. Това стана ясно от съобщение на президентския прессекретариат във връзка с отправени въпроси на медиите. 

Президентът смята, че кабинетът на ИТН трябва да бъде гласуван, кандидат-премиерът обаче си прави отвод

 

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза, заявиха от "Дондуков" 2 и така дадоха да се разбере, че утре гласуването на проектоправителството в пленарната зала трябва да се състои.

Въпросителните около конституционността на процедурата изникнаха, след като Трифонов по-рано обяви, че изтегля проектокабинета си и не иска той да бъде гласуван. Това се оказа прецедент в парламентарната ни практика и история, а според юристи започнатата процедура няма как да бъде върната отначало. 

За да се премине от първи мандат към изпълнението на следващия, трябва да се завърши процедурата, коментира по-рано Арман Бабикян от ИБГНИ, който напомни, че вносителят е не Слави Трифонов, а президентът. И той, след консултация с юристи, посочи, че парламентарната процедура трябва да бъде довършена.

Междувременно номинираният за министър-председател Пламен Николов обяви, че ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре. Пред БТА той заяви, че ще го направи по лични причини и няма юридически пречки за това. 

Това още повече усложни ситуацията и нагази в дебрите на юридическата казуистика - дали би се считал за изпълнен мандат, след като премиерът на проектокабинета му се е оттеглил преди гласуването. 

    Източник: GLASOVE

 

Свързани статии