Актуално

На фокус

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на държавния глава проф. Евгения Захариева

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на държавния глава проф. Евгения Захариева

15.03.2021

Втори Фронт

1869


Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на държавния глава известната пианистка и педагог проф. Жени Захариева на церемония на "Дондуков"2.

Ето какво написа президентът в официалната си страница във фейсбук:

За мен беше чест да връча Почетния знак на президента на проф. Жени Захариева, световноизвестен творец с постижения с огромен принос за развитието и авторитета на националната ни култура. Нейната биография, оценките на публиката и на музикалната критика, както и престижните й отличия, я определят като пианист от световна класа. Решението за удостояване с това отличие е в унисон както с високата обществена оценка, така и с международното признание за нейното творчество, което тя представя пред многобройни аудитории на пет континента.
Присъствието на дипломати и представители на водещи творчески съюзи на церемонията в Гербовата зала е доказателство за успеха на проф. Захариева като обединяваща фигура, стожер и пример за голямо наднационално културно пространство. В нейно лице младите изпълнители имат всеотдаен учител, с когото заедно градят своите успехи, а изявените творци имат партньор, с когото заедно работят за духовното сближаване на цели общности и народи.

[video]

Свързани статии