Актуално

На фокус

Президентът Румен Радев: РСМ да прекрати дискриминацията на българите и да изостави езика на омразата! (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев: РСМ да прекрати дискриминацията на българите и да изостави езика на омразата! (ВИДЕО)

22.07.2021

Втори фронт

1029


 

Покриване на Копенхагенските критерии е задължително условие за началото на преговорите на РС Македония за членство в Европейския съюз. Очаквам устойчиво и необратимо прекратяване на дискриминацията на българите в РС Македония. Това заяви президент Румен Радев по време на среща с Петър Колев, лидер на партията Граждански демократичен съюз в РСМ, предаде репортер на БГНЕС.
Радев: РСМ да прекрати дискриминацията на българите и да изостави езика на омразата!
 

„Високо ценя приноса на президента Стево Пендаровски и на премиера Зоран Заев за възстановяване на диалога на най-високо равнище. Време е обаче тези първи стъпки да стимулират институциите и политическите партии в РСМ да се ангажират с реализиране на огромния потенциал в нашите двустранни отношения, а не с трупането на нови проблеми“, каза Радев.

Той подчерта, че прекият диалог на всички нива между България и РСМ е изключително важен за решаването на отворените въпроси между София и Скопие. „Той няма алтернатива в стремежа на РСМ за постигане на пълноправно членство в ЕС“, добави Радев.

„Покриването Копенхагенските критерии е задължително условие за началото на преговорите на РС Македония за членство в Европейския съюз. Убеден съм, че с общи усилия и само с общи усилия можем да го постигнем, защото България е най-заинтересованата страна от ускоряването на процеса на евроинтеграция на РСМ. Очакваме устойчиво и необратимо преустановяване на дискриминацията към българите в РСМ. Очакваме изоставане на езика на омразата в учебниците по история, в надписите на историческите паметници, в музеите, в обществените медии“, каза още президентът Радев.

   Източник: БГНЕС

Свързани статии