Актуално

На фокус

Президентът Румен Радев подкрепи инициативата „Изпрати българска книга в Македония“ ВИДЕО

Президентът Румен Радев подкрепи инициативата „Изпрати българска книга в Македония“ ВИДЕО

29.03.2021

Румен Радев, фейсбук

1215


Поздравявам чудесната инициатива „Изпрати българска книга в Македония“ за дарение на български книги за сънародниците ни и почитателите на българската литература в Република Северна Македония и за енергията и упоритостта, с които тя се провежда въпреки предизвикателствата. Именно словото сближава и обединява хората, а книгата е неговият най-силен носител. Убеден съм, че българската книга е у дома си в земята на Климент Охридски и братя Миладинови.
За мен е удоволствие да се присъединя към това родолюбиво начинание като даря тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ на големия български писател от Прилеп Димитър Талев. Книгата носи огромен духовен заряд и емоция, когато текстът се чете в оригинал на родния език на писателя, без подправяне и фалшификации.
Силата на ЕС не е само в свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали, а ней-вече в свободата на обмен на идеи, на духовност и култура. Силно се надявам, че държавното ръководство на РСМ, което така енергично демонстрира стремеж към членство в ЕС, ще се ръководи от тези основополагащи принципи на съюза; че преследването на българските книги, култура и духовност в нашата съседка е останало безвъзвратно в тоталитарното минало; че това ръководство ще бъде все по-открито и толерантно към нашето общо историческо и културно наследство. Защото вярвам в нашето общо европейско бъдеще.
Отбелязването на 24 май е добър повод за провеждане на активна кампания за дарение на книги за нашите сънародници в РСМ под наименованието „Родна реч“. Президентската институция ще се включи с удоволствие в нея, както и да и предостави патронаж.

[video]

Свързани статии