Актуално

На фокус

Президентът Румен Радев: Трябва да се постигне високо доверие в избирателния процес

Президентът Румен Радев: Трябва да се постигне високо доверие в избирателния процес

07.01.2021

БНР

359


Държавният глава Румен Радев заяви, че за парламентарните избори е необходимо да се предприемат мерки, които да защитят здравето, но и да гарантират правото на вот на всички граждани у нас и на българите зад граница. По думите му трябва да се постигне високо доверие в избирателния процес:

"Високо доверие в здравните мерки, така че да имаме една нормална избирателна активност, в резултат на която да имаме легитимен парламент, защото само легитимният парламент може да излъчи устойчиво, добре работещо правителство и да се започне демонтажът на порочния управленски модел".

Държавният глава се срещна с Обществения съвет към Централната избирателна комисия, представители на българските общности зад граница и кметове. Президентът обяви, че не всичко по организацията на парламентарните избори зависи от датата, на която ще се проведат.

Пред представители на Националното сдружение на общините Радев подчерта,  че не е важно само да проведат изрядни избори, но и да бъдат убедени хората да излязат и да гласуват:  

Дали датата е края на март, или края на май, все ще бъдем в пандемия - то е ясно, но някои неща трябваше да започнат да се вършат отдавна. Ако ние си представим, че българската държава вземе решение за точен тип маски на всички членове на СИК, на всеки един избирател - докато това стигне до Вас, разпределено до най-малките населени места, опитът от други държави сочи, че в някои от държавите тези материали пристигат след изборите“.

От своя страна председателят на Националното сдружение на общините Даниел Панов, който е и кмет на Велико Търново, посочи, че още от 7 декември миналата година кметовете се готвят за парламентарните избори и са готови те да се проведат, когато бъдат насрочени:

„Ако изборите, както обявихте на 7 и на 14 декември, са на 28 март - от 26 януари реално, ако Вие издадете указа, президентския указ, ние имаме готовност“.

Кметовете настояват за равно право на глас и за карантинираните българи, като се очаква проблем при набирането на желаещи членове на секции, които да влязат в Covid отделенията на болниците, където също ще се гласува.

От Обществения съвет към Централната избирателна комисия са категорични, че е възможно да се проведат нормални избори в условията на Covid-19 при предприемане на подходящи мерки. Предлага се онлайн обучение на районните и секционни комисии, дистанционна регистрация на партии, коалиции, листи и наблюдатели, броенето на бюлетините да се излъчва през интернет в реално време, като гласуването е възможно да започне и по-рано - от 5:00 сутринта.

Съветът препоръча карантинираните и заразените да гласуват в подвижни избирателни кутии, обяви председателят Росица Матева:

"Така че, ако ЦИК вземе решение, че поставените под карантина могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, според мен това би било начин, по който да бъде осигурена тази възможност на българските избиратели, които са под карантина. Всъщност при нас опитът от гласуване с подвижна избирателна кутия е богат".

 

 

 

 

 

Свързани статии