Актуално

На фокус

Президентът Румен Радев: Две кризи ще доминират през есента - здравната и мигрантската.

Президентът Румен Радев: Две кризи ще доминират през есента - здравната и мигрантската.

16.08.2021

Втори фронт

2953


Две кризи ще доминират през есента - здравната и мигрантската. За тях се искат финансови средства. Това каза президентът Румен Радев.

Въпреки проведените дискусии, не постигнахме консенсус. Болшинството партии смятат, че дебатът за бюджета трябва да се води само в НС. Аз смятам, че това е въпрос, който засяга националната сигурност, а този парламент има висок риск да не можедза актуализира бюджета поради недостиг на време, заяви той.

Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета няма да има средства за закупуване на лекарства и консумативи, за лекари и персонал, за мярката 60:40, няма да се изплаща месечна помощ за семейства с деца до 14 години, няма да има средства за опазване на границата срещу миграционния натиск, няма да се изплаща помощ за отопление, няма да се изплаща пълния размер помощ на над 42 хиляди лични асистенти на хора с увреждания, няма да има повишение на пенсиите на хиляди пенсионери, които ще останат под прага на бедност. Служебното правителство няма да ползва парите в хазната, заяви той.

В последните дни българите бяха шокирани от изтеклите записи за насилие над цивилни граждани от страна на полицията. Това заслужава внимание на цялото общество и аз приветствам решението за извънредно заседание на НС, както и на министъра на вътрешните работи да направи проверка по разследването на този случай. В Този казус трябва да се извърши внимателна преценка на всички факти и отговорности, трябва да се установи цялата верига на отговорност от насилниците до администраторите и политици, разпоредили насилието или такива, прикрили насилието, смята Радев.

[video]

   Източник: eurocom

Свързани статии