Актуално

На фокус

Президентът Радев: Важно е да има доверие в изборния процес

Президентът Радев: Важно е да има доверие в изборния процес

10.01.2021

Втори Фронт

247


Президентът Румен Радев заяви днес, че целта на консултациите му с извънпарламентарни формации е най-вече с обединени усилия да се търсят рационални решения за провеждането на тези избори, така че на първо място да се запази здравето на българските граждани, да се гарантира тяхното право на вот, а от изключителна важност е да има доверие в изборния процес.

По думите му това доверие се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата, както и механизми за предотвратяване на всякакви опити за манипулации на тези избори.

Радев заяви това на среща с представители на партия „Републиканци за България“ в рамките на продължаващите и днес консултации с извънпарламентарни политически сили преди предстоящите парламентарни избори.

От своя страна лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов посочи, че е изключително тревожно, че няма законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес, който да бъде защитен избирателят и да се гарантират конституционните права, за да упражни правото си на гласа.

„След протестите от лятото има изключително голямо недоверие към изпълнителната власт“, изтъкна Цветанов.

Цветанов посочи, че 28 март не е подходяща дата за провеждане на вота, но не защото политическите сили не са готови, а защото изпълнителната власт не е подготвена за провеждане на честни избори.

Той настоя за промени в Изборния кодекс, които да въведат гласуване по пощата за българите в чужбина, онлайн броене на бюлетините и  равнопоставеност на всички партии в обществените медии по време на предизборната кампания.

„За всички нас е ясно, че трябва да има прозрачност и сигурност на изборния процес, но трябва да дадем възможност за добра конкурентна среда. Предлагаме да може времето в обществените медии – БНТ и БНР, всички политически партии, участвайки в изборния процес, да бъдат равнопоставени, защото обществената медия е функция на ангажимента на държавата за постигане на плурализъм“,  каза Цветанов, който даде за пример БНР като медия, която осигурява плурализъм в интерес на всички.

За да се пресече купуването на гласове, Цветанов предложи ротация на всички директори на областни полицейски дирекции:

„Това ще даде възможност да се прекъснат зависимостите и определени други интереси, които определени хора на място биха могли да упражнят и да противодействат“.

Мярката беше определена от президента като продиктувана от опита на Цветанов, но изцяло в правомощията на изпълнителната власт:

„Това вече е изцяло в правомощията на изпълнителната власт. Трябва държавата да покаже, че наистина има амбиции да осигури равни възможности на всяка една партия и да пресече всякакви опити за манипулация и купуване на гласове“.

Радев отново настоя за по-бързото изготвяне и оповестяване на здравния протокол, за да бъде гарантирано здравето на всички, участващи в изборния процес.

Консултациите на държавния глава продължиха със среща с „Алтернатива за българско възраждане“.

Според лидера на АБВ Румен Петков приемливите дати за провеждане на парламентарните избори са 15-16 май.

Петков смята, че трябва да има прецизиране на понятието „удължен изборен ден“. Той предлага стартиране на изборния процес на 15 май в седем сутринта, прекратяване в 19.00 часа, подновяване на другата сутрин в седем и окончателно приключване на изборния процес на обяд в 12.00 часа, което ще даде възможност избирателните комисии да приключат работа в светлата част на деня и да не са преуморени.

Вече има изразен сериозен консенсус по отношение на нуждата от законови промени, касаещи на първо място гарантиране правото на избор на всички сънародници, които са в карантина и изолация; гарантиране правото на избор на нашите сънародници зад граница в условия на пандемия, където има държави с редица ограничения, чрез дистанционно гласуване по пощата, заяви президентът Румен Радев на последвалата среща с представители на партия МИР.

Симеон Славчев, председател на партията, предложи видеонаблюдението да е на целия изборен процес във всички секции, а не само процеса на броене на бюлетините.

Относно здравния протокол Славчев настоя той да бъде съставен публично с участието на партиите и организациите, които ще участват в изборите.

След днешните си разговори с останалите три формации президентът обобщи представените пред него основни искания:

„Гарантиране правото на избор на всички сънародници, които са под карантина и в изолация. Гарантиране правото на избор на нашите сънародници зад граница чрез дистанционно гласуване по пощата, осигуряване на видеонаблюдение в процеса на отваряне на урните, броене на бюлетините и оформяне на протоколите“.

Вчера Радев се срещна с други четири извънпарламентарни формации, а през седмицата проведе консултации с Обществения съвет към ЦИК и ръководството на Националното сдружение на общините.

Консултациите започнаха на 5 януари с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и здравни експерти.

Очаква се през новата седмица президентът да проведе консултации и с парламентарно представените политически сили за насрочването на изборите за Народно събрание.

Източник: БНР

Свързани статии